Sari la conținut

#MeToo. Monica Lewinsky: Relația cu Bill Clinton a fost un abuz de putere

Relația dintre Monica Lewinsky și Bill Clinton a fost un „abuz de putere” din partea fostului președinte al SUA, este de părere fosta stagiară de la Casa Albă. Lewinsky, în vârstă de 44 de ani, spune că a ajuns la această concluzie după ce a reexaminat faptele dintr-un punct de vedere mult mai matur și prin prisma ”noii lentile a mișcării #MeToo”.

Anti-Bullying Photocall

Foto: Gulliver/Getty Images

Fosta stagiară a scris un eseu pentru numărul din martie a Vanity Fair în care spune că și-a găsit putere în mișcarea #MeToo care a dezvăluit abuzul sexual al bărbaților puternici în show-business, politică și mass-media. Monica a povestit că a primit un mesaj de la „una dintre femeile curajoase care conduc mișcarea #MeToo” în care i se spunea că „îmi pare rău că ați fost atât de singură”.

Monica a precizat că aventura pe care a avut-o cu Bill Clinton a fost o „relație consensuală”, însă mișcarea #MeToo și „noua lentilă pe care i-a oferit-o” a făcut-o să vadă altfel lucrurile.

„Acum, la vârsta de 44 de ani, încep să încep să analizez implicațiile diferențelor de putere care erau atât de mari între un președinte și un intern al Casei Albe. A fost șeful meu, a fost cel mai puternic om de pe planetă. Avea cu 27 de ani mai mult decât mine și suficientă experiență de viață pentru a ști mai bine. Acum văd cât de problematic a fost faptul că am ajuns într-un punct în care s-a pus problema consimțământului”, a scris Lewinsky, citată de The Independent.

Lewinsky, în vârstă de 44 de ani, a amintit că a fost diagnosticată acum câțiva ani cu tulburări de stres post-traumatic, „în principal din cauza ostracizării publice”.

În 2014, Monica Lewinsky a povestit, pentru National Geographic, că s-a simţit cea mai umilită femeie din lume în momentul în care aventura ei cu preşedintele american a fost făcută publică.

„Nici măcar nu ştiu cum să descriu mai exact şocul, trauma şi teama. Am fost cea mai umilită femeie din lume. Să fii în centrul acestei furtuni mediatice a fost înspăimântător, derutant. Cred că multe au avut de-a face şi cu faptul că sunt femeie”, a declarat Monica Lewinsky.

Aventura lui Bill Clinton cu Monica Lewinsky a început când fosta stagiară de la Casa Albă avea 22 de ani şi a fost făcută publică, trei ani mai târziu, în 1998. În urma dezvăluirilor, Bill Clinton, preşedinte la acea vreme, a fost acuzat de Congresul american că a avut o relaţie intimă cu o stagiară şi că a minţit în legătură cu acest fapt. Un an mai târziu, senatul american a decis achitarea fostului lider de la Casa Albă.