Sari la conținut

Aventură în Clisura Dunării, varianta sârbească

Acolo unde Dunărea atinge munţii şi castelele din poveşti sunt reale, există un colţ de lume gata oricând să-şi primească vizitatorii pe care nu-i va dezamăgi niciodata. Clisura Dunării de pe malul sârbesc are multe de oferit. Câteva dintre atuurile locului sunt peisajele ameţitoare, mâncarea gustoasă şi cetăţile istorice care te poartă cu sute de ani în urmă, dar şi locurile de distracţie pentru cei mai energici. Aşadar, o vacanţă cu posibilităţi de relaxare all inclusive.

Drumul până în Serbia e uşor de parcurs, dar destul de lung. Din Bucureşti, sunt aproximativ 500 de kilometri. Din Craiova, distanţa se înjumătăţeşte, dar de oriunde aţi porni, cel mai bine e să plecaţi la drum de dimineaţă.

Cum treci graniţa în Serbia, atmosfera liniştită te învăluie deja în aerul de vacanţă. Şoseaua şerpuieşte prin munţi cu Dunărea de-a dreapta şi nici nu îți dai seama când ajungi la destinaţie. Odată ajuns, poți să te bucuri de o plimbare cu barca pe Dunăre, fiind cea mai bună experienţă pe care turiştii o pot încerca. Peisajul este absolut încântător, iar în spate se vede cetatea Golubac, veche de aproape 700 de ani.

După plimbare, merge de minune o ciorbă de peşte, adus, cum altfel, direct din Dunăre. Pentru un prânz copios nu plătiţi mai mult de 10 euro, cu băutura inclusă. Iar sârbii sunt renumiţi pentru porţiile generoase de mâncare.

O ciorbă de peşte, cu pește prins din Dunăre, crap şi şalău, costă 150 de dinari, adică un euro şi jumătate, iar la final turiştii mulţumiţi lasă un mesaj sub o masă de sticlă.

„Avem mulţi turişti din România şi din toată ţara, noi suntem prieteni cu românii, vorbim cu ei. (R: Cu ce îi serviţi?) Noi suntem pe malul Dunării şi normal că îi servim cu peşte, ciorbă de peşte, mămăligă”, spune Gordana Jenic, proprietarul pensiunii.

Cei care nu vor plimbări cu barca pe Dunăre sau drumeţii pe cărări de munte, trebuie să ştie că pot sta liniştiţi o zi întreagă la plajă. Se pot odihni la piscină, intrarea fiind de doi euro de persoană şi cu şezlongurile gratis. Pot, de asemenea, să meargă în safari sau cu vaporul pe Dunăre.

Nu poţi ajunge la Golubăţ fără să te întorci în timp, în istoria locului. Veţi auzi poveşti fascinate şi veţi vedea locuri memorabile. Sunt multe locuri din timpurile antice, medievale, când vorbim despre istoria Golubac. Spre exemplu, pe acolo a trecut Legia Romană când a cucerit Dacia în timpul războiului lui Decebal cu Traian.

 

Grandioasă ca un castel din poveşti, cetatea Golubac este reper pentru mii de turişti. Fortăreaţă medievală are 10 turnuri şi un şanţ de apărare şi pare că a crescut natural din piatră, pentru ca mai apoi să se piardă în Dunăre.

 

Potrivit datelor, Cetatea Golubac a fost construită de unguri în secolul al XXII-lea.

Vizita la cetate este gratuită, însă turiştii care vin cu maşina trebuie să plătească un euro parcarea. De asemenea, cea mai populară în zonă este plimbarea cu jeep-ul prin pădure, care costă între 5 și 10 euro de persoană.

Variante de cazare sunt, de asemenea, multe. Prețurile sunt de la 10 euro la hosteluri, până la 40 de euro la pensiuni sau hoteluri, cu micul-dejun inclus. 

La 30 de kilometri de orăşelul Golubac, o altă destinaţie promite o vacanţă memorabilă. Există acolo un Monte Carlo al sârbilor. Se mândreşte cu aşa numitul lac de argint, o minune a naturii, potenţată de mâna omului.

 

Lacul de argint este un fel de mare a sârbilor. De fapt, este o ramificaţie a Dunării care a fost barată şi care capătă străluciri de argint după ce apune soarele. La Lacul de argint vin foarte mulţi turişti din Serbia, care se pot bucura de peste 2000 de case de vacanţă.

 

Pe lângă frumuseţea pe care o are, piscine, lac și mâncare tradiţională, organizează şi croziere pe Dunăre.

Un concediu de cinci zile pe malul sârbesc al Clisurii Dunării costă între 400 si 600 de euro de persoană, cu tot cu transport.

O croazieră pe Dunăre pentru o persoană costă 5 euro. Pentru safari prin pădure, o persoană trebuie să plătească între 5 și 10 euro. În ceea ce privește cazarea, o noapte la Golubac costă între 10 și 40 de euro. La Cetatea Golubac intrarea este gratuită, iar transportul pentru cei care vor să vină din București pentru a-și petrece vacanța în acest loc turistic costă între 150 și 200 de euro.