Sari la conținut

Excursia cu buget redus a unor jurnaliști britanici în Transilvania 

O jurnalistă britanică povestește cum a petrecut cinci zile în România explorând peisajele frumoase din Transilvania cu un buget redus.

brasov oras romania

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Mi-ar plăcea să spun că excursia a fost gândită în detaliu, însă cu siguranță nu a fost așa. Eu și partenerul meu ne-am decis să pornim către o anumită destinație: România, în luna august, 2016”.

Sunt lupi și castele gotice și am fi putut să purtăm chiar pălării în stilul Van Helsing”, a afirmat jurnalista în articolul publicat în The Telegraph.

Jurnalista a povestit cum a ajuns în Cluj Napoca, unde și-a căutat cazare la fața locului, fără o rezervare anterioară. Multitudinea blocurilor de beton au atras atenția turiștilor la intrarea în oraș.

În centrul vechi al Clujului, jurnalista a amintit de amestecul de clădiri în stil medieval și fațade Baroc, dar și de „impunătoarea biserică gotică” Sfântul Mihai. Centrul Clujului e „un loc bun unde poți să bei o bere”, după cum a descris jurnalista.

A doua zi, cei doi au închiriat o mașină și, după câteva căutări pe internet, au decis să viziteze satul Cund, din județul Mureș. În drum, ei s-au oprit și la Salina Turda, o „peșteră subterană de proporții epice care are mai multe în comun cu un decor Star Wars decât cu un muzeu”. La ieșire, cei doi au savurat langoși, despre care jurnalista a spus că sunt „pâini prăjite delicioase”.

După ce au ajuns în micul orășel Cund, turiștii britanici au mâncat supă de cartofi, brânză și pâine făcută în casă.

În a treia zi, au ajuns în Sighișoara unde au fost uimiți de frumusețile străduțelor medievale, dar și de Biserica din Deal, „o biserică subestimată aflată la 428 de metri deasupra nivelului mării”, despre care britanica a afirmat că „este un loc cu o priveliște precum unui oraș de lângă mare, doar că fără apă, unde faci o pauză pentru a admira peisajul”.

Brașovul a fost descris ca un oraș „frumos și cu istorie” și asemnănat Hollywood-ului datorită scrisului de pe Tâmpa.  Biserica Neagră a fost un alt obiectiv turistic vizitat, dar și Castelul Bran.

Ultima zi din vacanță a fost petrecută în București, oraș care nu a fost la fel de impresionant pentru jurnalista The Telegraph, la un moment dat gândindu-se chiar să se întoarcă în Transilvania.

În total, cei doi au cheltuit 479 de lire. Drumul cu Wizz air a costat 220 de lire, închirierea mașinii 107 lire, iar combustibilul 35 de lire. Costul celor cinci locuri de cazare a fost de 117 lire, în total.

Pe aceeași temă