România are artiști mulți, dar prea puține spații unde să-și expună creațiile. Cum ar putea statul să-i ajute luând exemplul altor țări

Data publicării:
artist
Instituţiile europene îşi transformă deseori spaţiile în galerii, unde sunt invitaţi să expună artişti nu doar din spaţiul comunitar. FOTO: Captură Digi24

Arta este esențială pentru oameni. Poate că, dacă vorbim despre cea modernă, mai auzim întrebarea: Ce a vrut să spună artistul? Secretul este că până la urmă nici nu contează. Important este să ne folosim imaginația și să avem propria interpretare asupra unei lucrări. În România sunt foarte puține spații pentru expoziții și comunitățile artistice aleg variante alternative, cum ar fi propriile apartamente, unde măcar un public restrâns să le poată vedea operele. Democrația face casă bună cu arta, dar și în acest caz, este nevoie de implicarea politicienilor.

Arta este o necesitate pentru toţi

Avem nevoie de artă în vieţile noastre din mai multe motive. Ne stimulează imaginaţia şi ne ajută să găsim rezolvări neconvenţionale pentru diverse probleme, dar poate mai important de atât este faptul că arta chiar aduce împreună comunităţi diferite şi le uneşte.

Mircea Modreanu, artist plastic: „Eu cred că singurele chestii care te reprezintă ca nație: arta și și sportul. Sunt olimpiadele și acolo te duci și arăți ce-i mai bun. Ar fi minunat dacă s-ar întâmpla o olimpiadă pentru arte plastice.”

Artişti mulţi, spaţii artistice puţine

România are o comunitate artistică foarte activă, dar prea puţini artişti au acces la spaţii unde să îşi expună lucrările, pentru că sunt puţine galerii, dar vorbim despre oameni creativi, aşa că îşi găsesc singuri soluţiile. Am intrat într-un apartament din centrul Bucureştiului şi am găsit lucrările artistului George Serafim. Curatorul expoziţiei şi proprietarul casei ne explică:

Mircea Modreanu, artist plastic: „I-am transformat locuința în galerie de artă. Evident că este un protest din lipsa spațiilor de expunere. De când am început, în 2018, erau prea puține spații de expunere și cele mai multe erau galeriile comerciale, care galeriile comerciale iau doar artiști care se pot vinde. Nu știu care este parcursul ca să ajungi să fii vândut de o galerie comercială. Și așa mi-am luat inima în dinți și am zis să deschid spațiul meu și invit artiști prieteni și artiști care, după ce își termină facultatea, mai vor să expună și știu că sunt costuri foarte mari să expui, și i-am donat locuința în scopul artistic.”

Şi autorităţile pot fi creative

Lipsa de spaţii de expunere nu înseamnă lipsă de spaţiu la propriu. În foarte multe ţări din lume s-a înţeles că şi locuri neconvenţionale, precum fabrici dezafectate sau curţi pline de bălării pot deveni galerii de artă.

Mircea Modreanu, artist plastic: „Ducem lipsă de foarte multe spații. În străinătate, de exemplu, există conceptul de reconversie de spații. În Germania sunt exploatări miniere care s-au refăcut, reconvertit în muzee. Aici, în România, este puțin mai dificil și asta este și frustarea noastră, pentru că comunitatea artistică cumva are puterea de a resuscita clădirile astea ca să le folosească în scopul lor pentru ateliere, hub artistic și așa mai departe.”

Europa crede în artă

Instituţiile europene îşi transformă deseori spaţiile în galerii, unde sunt invitaţi să expună artişti nu doar din spaţiul comunitar. Sunt legi care încurajează arta şi artiştii, sunt bani pentru investit în domeniu şi multe programe, cel mai cunoscut la nivelul UE este cel care promovează capitalele culturale. Politicienii noştri par mai puţin interesaţi de lumea artistică, deşi Bruxelles-ul poate fi o sursă de inspiraţie pentru ei.

Mircea Modreanu, artist plastic: „Avem nevoia, nevoia aceasta de de spații, să ne asculte mai mult și programe de rezidență artistică, adică ne-ar prinde foarte bine un nucleu în care se strâng foarte mulți artiști din mai multe țări și să construiască un ceva, adică o comunitate artistică. Parlamentarii să stea la o discuție cu noi și să încercăm să facem un program de rezidențe, să chemăm oameni din străinătate, să participăm cu ei, să încercăm să creăm un hub, un nod artistic și la noi în țară.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...