Video Căldură extremă în București: Temperaturi maxime de peste 39 de grade Celsius. Coduri portocaliu și galben de caniculă în țară HARTĂ

Data actualizării: Data publicării:
termometru canicula
Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a prelungit şi pentru miercuri avertizarea Cod portocaliu de caniculă, care vizează judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Ilfov şi municipiul Bucureşti.

În aceste zone se vor înregistra temperaturi maxime de 37 - 39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.

Totodată, a fost prelungită şi avertizarea Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat pe parcursul zilei de miercuri în 16 judeţe: Argeş, Arad, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galaţi, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui.

Valul de căldură va persista în sud-vest, sud şi în sud-est, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 şi 23 de grade.

Meteorologii notează că vor fi manifestări de instabilitate atmosferică accentuată local în jumătatea nordică a teritoriului şi pe arii restrânse în rest. Pe de altă parte, valul de căldură se va intensifica din nou spre sfârşitul săptămânii.

Știrea inițială

Capitala şi şapte judeţe din sudul şi sud-estul ţării se află marţi sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, iar în alte 28 de judeţe este în vigoare o avertizare Cod galben de caniculă.

 

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pe parcursul zile de marţi, în judeţele Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa (parţial), Ilfov şi municipiul Bucureşti valul de căldură şi canicula se vor intensifica şi se vor înregistra temperaturi maxime de 37 - 39 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi.

În restul ţării (cu excepţia judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Hunedoara, Covasna, Neamţ, Suceava, Botoşani), unde este în vigoare un Cod galben, valul de căldură va persista, iar în zonele de câmpie şi local în cele de deal şi podiş va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade, iar minimele se vor încadra între 17 şi 24 de grade.

harta cod
Sursă: ANM

Valul de căldură va persista, în cea mai mare parte a ţării, pe tot parcursul săptămânii, notează ANM.

Prognoză specială pentru București

Meteorologii anunță vreme călduroasă în Bucureşti, în următoarele două zile, cu temperaturi maxime de până la 39 de grade Celsius şi disconfort termic ridicat.

Potrivit ANM, valul de căldură, canicula și disconfortul termic vor persista, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 37...39 de grade, iar cele minime de 20...23 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales în seara și noaptea zilei de miercuri, când va crește probabilitatea pentru intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, descărcări electrice și averse.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri