Joi vor fi 35-36 de grade în România. Meteorolog: „E primul val de căldură. Trebuie să ne obișnuim”

Data actualizării: Data publicării:
canicula
Foto: Guliver / GettyImages

Joi va fi cea mai caldă zi a acestei săptămâni, iar temperaturile vor ajunge chiar și la 36 de grade Celsius, din cauza unul val de căldură care vine din Africa. În plin soare, temperaturile resimțite vor fi cu cel puțin 10 grade mai ridicate, avertizează meteorologul ANM Mihai Timu.

Vor fi câteva zile cu temperaturi foarte ridicate, mai ales în Europa vestică, pentru că circulația aerului este din sector sudic și favorizează avansul unui aer foarte cald dinspre nordul Africii”, a spus Mihai Timu.

Cele mai afectate țări vor fi Franța și Spania, unde temperaturile vor depăși chiar 40 de grade Celsius.

O parte din acest aer cald se apropie tangențial și de România, așa că de mâine vom vorbi de temperaturi la limita caniculei, 34-35 de grade în Câmpia de Vest, urmând ca joi acest val de căldură să se intensifice. Va fi cea mai caldă zi din această săptămână, în zonele de câmpie așteptăm frecvent 35, izolat 36 de grade”, a spus meteorologul.

Este de așteptat și un disconfort termic ridicat, pentru că temperaturile anunțate de meteorologi sunt măsurate la umbră, iar în plin soare temperaturile resimțite vor fi cu cel puțin 10 grade mai mari, mai ales în marile orașe.

Vremea se va răcori însă, pentru că vineri un front atmosferic va traversa țara de la nord spre sud-est, iar temperaturile nu vor mai trece de 30 de grade.

Este primul val de căldură, urmează lunile iulie și august care, inevitabil, vor mai aduce astfel de valuri de căldură. Din estimări, mai afectate ar fi tot țările din Europa vestică și centrală, dar n-ar fi exclus ca și în țara noastră să avem astfel de episoade. Trebuie să ne obișnuim pentru că, odată cu încălzirea globală, pe lângă fenomenele extreme, aceste furtuni care apar aproape instantaneu, avem și această intensificare a valurilor de căldură în următorii ani, în zona Europei. Cele mai afectate vor fi țările din jumătatea de sud a continentului”, a mai spus Mihai Timu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri