Editorial Guvernul Cîţu trebuie să apere Israelul în speţa ICC

Data publicării:
Ovidiu Raețchi
Ovidiu Raețchi
Președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență
Ovidiu Raețchi este președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, structură internațională promovată de statul român pentru a oferi expertiză în domeniul rezilienței partenerilor din NATO și UE. A fost parlamentar de Diaspora (Orientul Mijlociu-Africa), deputat de București și vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților. A publicat „Istoria Holocaustului. Desființarea omului: de la ascensiunea lui Hitler până la execuția lui Eichmann”, „Avangarda Califatului: Istoria intelectuală a jihadismului”, „Tzahal: o istorie a armatei israeliene”, „Russia and Turkey: Enemies with benefits. An unexpected duopoly for the Caucasus and the Middle East”, „Soldatul Putin și filosoful Dughin: civilizația rusă în fața unei noi erori imperialiste”.
ovidiu raetchi

În ciuda tentativei lui Liviu Dragnea de a utiliza filiera Netanyahu-Trump pentru a se salva cumva de problemele cu justiția – punând la bătaie în schimb o potențială recunoaștere a Ierusalimului drept capitală a Israelului –, diplomația noastră a ieșit cu fața curată din scandalul „mutării ambasadei”.

Pe mâna lui Iohannis și Aurescu, România a mers împotriva curentului din estul Europei, unde regimurile iliberale (Ungaria, Polonia) s-au grăbit să salute Ierusalimul drept capitală oficială a Israelului – pentru a obține protecția lui Trump împotriva numeroaselor critici venite dinspre UE pe teme de democrație și drepturile omului.

Nu a fost ușor – având în vedere relația noastră strategică cu Israelul și adânca datorie morală implicată de Holocaust – să optăm pentru această linie diplomatică (profund europeană, vag anti-americană) – dar am făcut-o.

Astăzi, trendul istoric e diferit. Israelul nu mai are sprijinul necondiționat și copleșitor al Washingtonului din epoca Trump, deși Biden e în mod categoric un prieten al Tel Aviv-ului; democrații vor simți nevoia să echilibreze cumva balanța în chestiunea palestiniană.

În contextul problemelor din justiție cu care se confruntă Netanyahu, multe state care s-au arătat excesiv de prietenoase cu el în perioada administrației Trump se vor grăbi acum să-și dovedească „imparțialitatea” în Orientul Mijlociu.

Iar acest lucru se va distinge cu ochiul liber în problema deciziei recente a International Criminal Court (ICC) de a-și asuma jurisdicția asupra teritoriilor palestiniene, decizie care deschide drumul unor procese nesfârșite privind replica dată de Israel grupărilor teroriste precum Hamas și Jihadul Islamic.

Trecând peste faptul că o asemenea hotărâre este vădit disproporționată în raport cu profundul dezinteres al comunității internaționale pentru pedepsirea naziștilor implicați în Holocaust (sinistrul Eichmann, implementatorul „Soluției Finale”, cu 6 milioane de victime pe conștiință, a fost răpit și judecat de Israel, pentru că niciun tribunal internațional nu dorea să îl inoportuneze), criminalizarea conflictului politic și militar din spațiul palestinian constituie o catastrofă pentru incredibilul proces de pace lansat în Orientul Mijlociu în ultimul an.

Din 1948 până azi, în calea păcii dintre Israel și lumea arabă a stat un singur obstacol insurmontabil: chestiunea palestiniană. Azi, exact în anul în care Emiratele Unite, Marocul, Sudanul etc au găsit o cale să întindă mâna Israelului, fără a se mai bloca în problema Palestinei, iată că International Criminal Court obligă regimurile sunnite să facă un pas înapoi – pentru că acesta va fi efectul garantat al discutării vechilor dosare palestiniene.

Înțelegând aceste implicații, ministrul de Externe al Germaniei a respins public principiul jurisdicției ICC asupra teritoriilor palestiniene.

Iar Germania a fost departe de a fi un susținător al Israelului pe perioada amiciției Netanyahu-Trump și în contextul mutării capitalei la Ierusalim.

Doar că diplomația germană – atât de puternică în UE în ultimele decenii, cât și un model pentru noi – înțelege un principiu de bază al relațiilor strategice: trebuie să îți ajuți partenerii la greu, mergând împotriva curentului dacă e nevoie, nu atunci când toată lumea se grăbește să o facă.

Parteneriatul România-Israel, cu toate implicațiile sale istorice, impune diplomației noastre să sprijine Tel Aviv-ul în speța ICC, după ce l-a refuzat, pe bună dreptate, pe tema Ierusalim.

Partenerii noștri
Playtech
Pe câți bani cântă la nunți Irina Loghin, în 2024! Suma nu este deloc mică, de ce cere atât
Digi FM
A plecat din țară în urmă cu 20 de ani, iar acum vrea să se întoarcă acasă. Mesajul unei românce a devenit...
Pro FM
Nicki Minaj a fost arestată pentru posesie de droguri în Amsterdam. Cum a explicat artista incidentul pe care...
Film Now
Jane Fonda, fermecătoare la Festivalul de Film de la Cannes. După defilarea pe covorul roșu, actrița de 86 de...
Adevarul
Cum răspund ucrainenii noii legi a mobilizării: „Aș alege străinătatea, aș da mită. Viața mea este pe primul...
Newsweek
Maghiarii dau năvală să cumpere din România. „Până și produsele ungurești sunt mai ieftine la Arad"
Digi FM
Nadia Comăneci, declarații despre cum i-a schimbat viața gimnastica: „Sportul mi-a dat o voce pe când aveam...
Digi World
Cât de nocive sunt pentru sănătate uscătoarele de rufe pe care le avem acasă. Avertismentul lansat de oamenii...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
A rupt tăcerea după 30 de ani. Sharon Stone a spus cine este producătorul care a sfătuit-o să întrețină...
UTV
(VIDEO) Travis Scott si iubitul lui Cher au fost implicati intr-o bataie la petrecerea de dupa Cannes 2024