Editorial Drogurile și drepturile omului: abandonarea pedepselor pentru consumatori

Simina Tulbure Data actualizării: Data publicării:
simina tulbure

Pedepsirea Consumatorilor Determină Tragedii. România are de zeci de ani cele mai dure legi antidrog din Uniunea Europeană referitoare la posesia de droguri în vederea consumului personal - adică pedepsirea consumatorilor de droguri, atât în teorie cât și în practică. Până în 80% dintre cele 10.000 de dosare penale DIICOT în curs sunt pentru consumatori, iar în fiecare din ultimii 6 ani s-au realizat recorduri absolute de condamnare a consumatorilor.

Cea mai recentă statistică relevă că se condamnă de 4 ori mai mulți consumatori decât în 2016, anume 354 de consumatori doar în anul 2021. Peste o treime din totalul condamnărilor anuale (~1000) este constituită din consumatori de droguri, într-un trend ascendent începând cu 2016, iar 70% dintre condamnările consumatorilor sunt la forme ale pedepsei cu închisoarea. Pedeapsa pentru simpla deținere a oricărei cantități de drog este până în 3 ani de închisoare, potrivit Legii 143/2000.

Așa cum era de așteptat, aceste creșteri în sancționarea penală a consumatorilor nu au determinat stoparea, scăderea și nici încetinirea trendului de creștere a consumului - consumul tuturor drogurilor crescând cu 70% în ultimii 10 ani. În schimb, există semnificativ mai multe probleme atribuite drogurilor și asistăm la adevărate tragedii în societatea românească, atribuite consumului de droguri.
În tot acest context, se pare că exact modul brutal în care România se raportează la consumatorii de droguri generează tragedii, încălcându-le drepturile fundamentale și determinând dezastre. Prospectele pedepselor penale, ale arestărilor, încarcerărilor și ale dosarelor penale survenite cu stigma, exluderea și taboo-ul de rigoare generează frică care nu împiedică consumul, dar care împiedică accesul la informații, ajutor, asistență, tratament și anulează orice prospecte de consum sigur și responsabilitate. De aici se trag decesele prin supradoză, urcatul la volan sub influența drogurilor, consumul de chimicale sintetice, alături de majoritatea dezastrelor din societate.

Recomandările Internaționale

În fiecare an, experții din cadrul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite emit un comunicat în care cer încetarea de îndată a războiului împotriva drogurilor, recomandând tuturor țărilor dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu - adică nepedepsirea consumatorilor. Potrivit comunicatelor din 2022 și 2023:

“politicile de incriminare a consumatorilor au implicații negative dintre cele mai extinse asupra drepturilor omului, însemnând [printre altele] încălcări ale dreptului la libertate, sănătate, tratament și tratament paliativ, dreptului la locuință, la tratament nediscriminatoriu, dreptului la un mediu curat și sănătos și dreptului la tratament egal în fața legii. Datele și experiențele acumulate de experții Națiunilor Unite arată că războiul împotriva drogurilor submineaza sănătatea și bunăstarea socială și irosește resursele publice, totul în timp ce eșuează în a eradica cererea și oferta de droguri ilegale.”

Aceeași narativă este comunicată și prin Poziția Comună a Națiunilor Unite încă din 2018, recomandând dezincriminarea de urgență a posesiei de cantități mici de droguri pentru consumul personal, tocmai în scopul facilitării accesului la ajutor sau tratament pentru consumatori, și direcționarea resurselor strict împotriva marelui trafic de droguri. Asemenea transmite și Comisia Globală pentru Politicile Publice în Domeniul Drogurilor, alături de Consorțiul Internațional, susținând astfel:

“Peste 50 de jurisdicții din întreaga lume au adoptat un model de dezincriminare a deținerii de droguri în vederea consumului […] [iar] recunoașterea globală asupra faptului că politicile represive sunt mai dăunătoare decât consumul ocazional de droguri, este în creștere.”

Eforturile Autohtone

Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, organ reprezentativ al medicilor psihiatrii anunța la 1 august 2022 că solicită “instituțiilor statului să modifice cu celeritate abordarea actuală desuetă și retrogradă, în care consumatorii de droguri sunt văzuți strict ca infractori și ”vânați” pentru a fi trimiși după gratii, astfel încât să poată fi tratați ca pacienți ai sistemului de sănătate din România, cu drepturi și servicii conforme nevoilor acestora, în consonanță cu abordarea actuală europeană.”

În cadrul aceluiași comunicat, Asociația recomandă “decriminalizarea consumului propriu de droguri si canalizarea pe campanii de informare și educație”, iar potrivit ultimului comunicat, din data de 13 septembrie 2023, Asociația protestează “faţă de încercarea unor actori politici de a câştiga capital electoral prin iniţierea de legi care să incrimineze şi mai mult consumatorii de droguri neimplicaţi în alte fapte penale.”

Asociația Română Anti-SIDA, în calitate de membră a Comitetului Român de Coordonare a Programelor HIV/SIDA și de control al Tuberculozei, recomandă, de asemenea, prin comunicatul din data de 23 iunie 2023, nepedepsirea deținerii de substanțe în vederea consumului personal, în contextul în care “politicile punitive dau măsura intoleranţei societăţii, accentuează discriminarea şi, pe termen lung, scăderea calităţii vieţii”.

Pedepsirea penală, directă sau indirectă, a consumatorilor “conduce la o explozie a numărului de infecţii cu HIV şi hepatite, la creşterea numărului de decese prin supradoză şi la înrăutăţirea stării de sănătate şi a situaţiei sociale a acestor persoane şi a celor apropiaţi lor, cu toate consecinţele evidente”.

Aceste realități au fost evidențiate și de mine în singurul proiect din istoria României (Plx 537/2023) care implementează recomandările internaționale și pe cele autohtone, în sensul dezincriminării cantității de 3 grame de canabis pentru consum propriu - măsuri care, potrivit experților cu care am colaborat, ar ajuta la degrevarea activității DIICOT, scăderea consumului de etnobotanice, creștere în numerele celor care cer ajutor și scădere a consumului problematic și a tragediilor aferente.

Aceste realități sunt cunoscute de către toți specialiștii de renume internațional și sunt puternic comunicate și României - însă colegii mei parlamentari aleg în continuare să ignore știința și bunele practici, cârmuind România către mai multe tragedii, prin încălcări flagrante ale drepturilor omului. Tocmai continuarea raportării la consumatorii de droguri precum niște ne-oameni întreține această spirală a dezastrelor și tragediilor. E momentul să îi ajutăm pe cei care au nevoie și să le respectăm drepturile, nu să îi pedepsim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri