Sari la conținut

CNCD a călcat pe mantie

Unde-s băieţii mei?” „Scoateţi cioara asta borâtă din platou!” „Garda mea, scoateţi cioara borâtă din platou!” [...] „Du-te-n morţii mă-tii de curva dracului! Nu ţi-e, fă, ruşine?” [...] „Uită-te cum arăţi, în morţii mă-tii de curvă!” Citatul e decupat din „Manualul de bune maniere” scris de Corneliu Vadim Tudor timp de câteva decenii şi încheiat nu cu mult înainte de mutarea la cele sfinte. Destinatara amabilităţilor este, în acest caz, Anca Cârcu din Bistriţa, nici ea o apariţie feerică. Povestea se petrece în 2013, în studioul emisiunii „Un show păcătos”, iar Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în vârstă de doisprezece ani la acea dată, decide să-l amendeze pe CVT cu 3.000 de lei.

CVT împinge uşa cortului şi cu alte prilejuri. Spătos şi impozant, ca un apogeu al virilităţii triumfale şi al politeţii faţă de femei. Bunăoară, în parcarea postului de televiziune Kanal D, el îi agrăieşte cu niscai timp în urmă – ehe, limbaj ales, de meşteşugite cronici – Marioarei Zăvoranu după cum urmează: „Tu nu te vezi cum arăţi? Băga-mi-aş [...] în gura mă-tii! Vrei să te iau ca prin Rahova? Marş în morţii mă-tii de-aicea! [...] Ăsta-i ceasul tău? Da? Vrei ceas? Da’ o muie nu vrei? Fă, curvo, nu mi-ai dat niciun ceas. Era să-mi dai o blenoragie, dacă mă culcam cu tine.” Luat din scurt, CNCD nu recunoaşte toate cuvintele şuvoiului de zoaie. Le caută în dicţionar şi pe unele nu le găseşte, decizând din acest motiv că discursul lui CVT nu are nimic infamant şi sancţionabil. Dacă era scris, intra la pamflet. Aşa, prin viu grai, e doar o părere. Un of la inimioară.

După o asemenea cură cu lături, parcă e şi mai savuroasă definiţia care identifică în gentleman „acea persoană care iese de sub duş ca să facă pipi”.

Acelaşi CNCD îl amendează cu câteva zile în urmă cu 1.000 de lei pe Cristian Tudor Popescu pentru o afirmaţie care „reprezintă hărţuire şi încalcă dreptul la demnitate”. Se ştie bine care e afirmaţia. CTP declarase, în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu de la Digi24, următoarele: „Este absolut incorect ce fac, dar uitaţi, coafura aceasta îmi aminteşte de pavianul cu mantie. Este o specie pe cale de dispariţie. Nu, nu pot să nu mă gândesc, este exact modul cum e aşezată podoaba capilară a pavianului cu mantie.” Nu, nu urmează un demers de exonerare a lui CTP, care se poate apăra bine mersi şi singur, ci câteva întrebări pentru CNCD: Unde e hărţuirea? Dar discriminarea? La ce categorie se încadrează zooironia jurnalistului? La discriminare de etnie, de naţionalitate, de vârstă, de sex, de religie, de orientare sexuală, de statut HIV, de statut social sau de care? Şi în ce fel e încălcat dreptul la demnitate al Vioricăi Dăncilă? Cum poate intra o comparaţie de acest tip sub incidenţa discriminării, dacă tot ne place să credem că nu trăim într-o lume orwelliană? Şi de ce n-a fost amendat CTP până acum, dacă nu mai e voie să fii ironic? Nu de alta, dar palmaresul dumisale în materie e somptuos. Să ne amintim de alte echivalări ale unor persoane publice cu membri ai regnului animal, iscălite de acelaşi naş: Dan Voiculescu-Varanul, Nicolae Breban-Crapul gonflabil, Viorel Hrebenciuc-Guzganul rozaliu. Şi dacă tot am ajuns aici, să pomenim şi de porecla scornită cândva de Mircea Mihăieş pentru Victor Ciorbea: Melcul carpatin.

Cel mai uşor e să râzi şi să glumeşti pe seama CNCD. Cel mai uşor, dar şi cel mai periculos. La câteva minute după apariţia ştirii despre amendarea lui CTP, internetul vibra deja de bancuri şi de ipoteze amuzante. Printre ele se găsea şi cea după care jurnalistului i s-ar fi tras de la un protest al pavianilor cu mantie, lezaţi în propria demnitate de asemănarea, fie ea şi capilară, cu Viorica Dăncilă. Nu strică să râdem, cu condiţia ca după aceea să cădem pe gânduri. E la fel ca în cazul guvernului 3.0 condus de Viorica Dăncilă. Dacă nu facem decât să chicotim în faţa „pamblicarului” Valentin Popa, se cheamă că plecăm după fentă şi neglijăm vinovat „celălante repercursiuni”. Aşa cum lipsa de conţinut şi de contur a miniştrilor ţine de dorinţa lui Liviu Dragnea de-a comanda un pluton de marionete condus teoretic de o persoană „neconflictuală”, nu-i exclus ca graba suspectă şi prost dirijată a CNCD să-i mascheze tendinţa de a-i timora pe cei care încă îşi permit exercitarea spiritului critic.

Ar fi bine dacă totul s-ar reduce la o tumbă din repertoriul corectitudinii politice şi la o simplă manifestare a excesului de zel. Mă tem că nu e aşa. CNCD este o agenţie guvernamentală care nu-l amendează pe CTP din pură solidaritate cu noul premier. Amenda înseamnă de fapt arătarea pisicii către toţi cei care au de cârtit, de comentat şi de exprimat o gamă a sentimentelor care începe cu sila şi sfârşeşte cu stupoarea. Părul „înfulficat” (oltenism familiar pesemne doamnei Dăncilă) nu poate avea legătură nici cu discriminarea, nici cu lezarea demnităţii. După cum n-are legătură cu hărţuirea – un alt termen invocat de CNCD pentru justificarea amenzii. Din banii primiţi de la Cosmin Prelipceanu şi CTP, ar fi de dorit ca jandarmii din CNCD care iau la pumni ironia să-şi procure un dicţionar şi să caute definiţia hărţuirii. Eventual să vadă filmul Disclosure cu Demi Moore şi Michael Douglas, ca să afle ce se ascunde în spatele acestui termen.

Agravanta deciziei de amendare a celor doi participanţi la programul de seară de la Digi24 ţine de felul în care îşi culege CNCD probele înainte să ia decizia. În loc să solicite postului TV înregistrarea emisiunii, pe care s-o urmărească pe îndelete şi cu becul discernământului aprins, CNCD preferă să folosească drept sursă de informare un link care trimite la un titlu de la „Ştiri pe surse” în care e folosit – că deh, titlul vinde – cuvântul „derapaj”.

Agravanta agravantei ţine de lejeritatea cu care CNCD survolează cazuri flagrante de hărţuire, discriminare şi lezare a demnităţii, preferând să-şi descarce muniţia asupra unei ţinte care se face vinovată doar de păcatul ironiei (poate nu cea mai fină, dar ironie). Cum trebuie penalizate, în acest caz, tonele de insanităţi împroşcate de acelaşi CVT de la începutul articolului asupra cui vrei şi cui nu vrei? Dar flegma trântită în direct de Ioan Becali pe obrazul lui Emanuel Terzian la televizor, ieşirile din decor ale lui George Becali sau Dumitru Dragomir, pornoşagurile lui Serghei Mizil? Dar relativ recenta afirmaţie a lui Mihai Tudose: „Dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”? Şi ce-ar zice pavianii lumii dac-ar vedea cum şi-a călcat CNCD pe valori, principii, menire şi mantie, căzând apoi în nas, ca după o piedică de maidan?