Alcool la volan, fără băutură

Data publicării:
listerin
Şoferii pot fi acuzaţi că au băut și s-au urcat la volan, chiar şi fără să fi consumat băuturi alcoolice. O simplă testare cu etilotestul le-ar putea crea probleme. Asta în cazul în care conducătorul auto foloseşte banala… apă de gură.

O recunoaşte Institutul de Medicină Legală din Timişoara. Specialiștii de aici spun că timp de aproximativ 20 de minute, alcoolul rămâne în aerul expirat şi este receptat de aparat. Singura variantă ca şoferii să nu rămână fără permis în aceste situaţii este recoltarea probelor biologice.

„Imediat după folosirea apei de gură, aparatrul etilotest arată o concentraţie de 4 la mie” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

„După aproximativ 15 minute de la utilizarea produsului, etilotestul arată o concentraţie de doar 0,13 la mie” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Vestea i-a luat prin surprindere pe şoferi.

„Ce aţi face în situaţia asta? N-aş mai conduce dacă mi-ar spune că am băut şi m-aş duce la analize de sânge să le demonstrez că nu am băut.”

„Îi aberant. Dacă e să ia probă de sânge acolo nu iasă nimic, dar pe etilotest iasă şi salata.”

„Nu ştiam am aflat de la dumneavoastră.”

Specialiştii de la Institutul de Medicină Legală recunosc faptul că produsele pentru igiena orală, care conţin alcool, păcălesc etilotestele.

„Literatura de specialitate arată că depistarea valorii pozitive în aerul expirat prin cavitatea bucală este posibilă pe o perioadă limitată de timp, de circa 15 – 20 de minute. Explicaţia constă în prezenţa temporară a soluţiei alcoolice în interiorul cavităţii bucale, (...) fără însă ca alcoolul să ajungă în sângele circulant şi să producă efectele sale specifice” - se arată în răspunsul Institutului de Medicină Legală Timişoara.

Dezvăluirile apar după ce un timişorean a trecut prin această experienţă şi era să rămână fără permis după ce a folosit apă de gură.

„După ce am staţionat am utilizat acest produs, m-amînscris în carosabil şi am rulat între 50 şi 100 de metri. Nu cred că au trecut mai mult de 2 -3 minute până când am fost oprit de un echipaj al Poliţiei şi am fost testat cu aparatul etilotest. Ce alcoolemie a apărut pe test? A apărut 0,28”, spune Dan Idolu.

Acum timişoreanul vrea să ceară în instanţă obligarea producătorilor de astfel de produse să specifice pe etichetă faptul că alcoolul din soluţii rămâne în aerul expirat o anumită perioadă de timp și le poate crea probleme șoferilor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri