Sari la conținut

Blocaţi pe munte 

Turiştii au plecat în excursie duminică dimineaţă, din zona refugiului turistic Şpirlea. La un moment dat au ieşit de pe drumul marcat şi s-au pierdut. Au cerut ajutorul salvamontiştilor când şi-au dar seama că nu au cum să ajungă în siguranţă la baza muntelui.

„ Era foarte frig şi ce să zic, nu puteam nici să urcăm, căci coborâsem şi nici în partea cealaltă nu era posibilitatea să plecăm ", povestește un turist.

„ Am căutat câteva variante, după care am văzut că nu găsim nimic şi am apelat la echipajul Salvamont ", adaugă un alt turist. 

„ Echipa care a acţionat în viteză, să spunem aşa, deci rapid, am pus o coardă şi i-am luat absolut pe rând pe fiecare, să urce înapoi toată bucata pe care ei au spus că dau rapel, cu sisteme de blocare bineînţeles şi au autoasigurare, evident ", spune Ciprian Lolu - salvator montan. 

Zona în care turiştii au părăsit poteca este situată la aproximativ 1.600 de metri altitudine. Aici orice pas poate fi fatal.

„ Pericolul era de cădere în gol, peste tot cădere în gol zonă foarte periculoasă de abrupt ", menționează  Ioan Pivodă - şeful Salvamont Zărneşti. 

Salvamontiştii le recomandă turiştilor ca, în special în zone muntoase accidentate, cum este Piatra Craiului, să nu se abată de la o regulă simplă de siguranţă: toţi cei care pierd poteca turistică trebuie să se întoarcă la ultimul marcaj cunoscut, după cel mult 300 de metri.