Sari la conținut

Competiţie specială de tir

50 de soldați din Regimentul 2 Cavalerie s-au confruntat cu alte arme decât cu cele cu care au fost obișnuiți. După o scurtă ședință de pregătire, militarii americani au tras cot la cot cu lotul național de biatlon. Pentru mulți dintre ei a fost prima experiență de acest fel, dar profesionalismul și experiența dobândită în teatrele de operațiuni și-a spus cuvântul.

"Este diferit față de armele pe care le folosim noi și trăgaciul este mult mai liber, mărimea este un pic diferită, dar a fost distractiv", a spus William Lakey - soldat Regimentul 2 Cavalerie, US Army.

"Este ceva total diferit decât sunt obișnuit, e mai delicat, mai multă precizie", a spus sergent Andrew Dominguez - Regimentul 2 Cavalerie, US Army.

"Arma de biatlon este o armă care trage la 50 m cu o viteză a cartușului de cca 330m/s. Pe când armele de luptă sunt arme puternice care merg la 1.500 m", povesteşte Gheorghe Gârniță, fost vicecampion mondial la biatlon.

Susţinători au fost mai mulţi tineri cercetaşi, care au putut să afle direct de la soldații americani o parte din experiențele de pe câmpul de luptă. Mai mult, viitorii cercetași, au făcut cunoștință și cu modul în care trupele americane iau masa pe front.

"Am zis să încerc și eu acest meniu pentru a mă pune în locul soldaților în situații dificile. Sigur ne-ar ajuta deoarece nu ocupă mult spațiu, iar mâncarea se va face în scurt timp", a spus un cercetaş.

Militarii Regimentului 2 Cavalerie, care au participat în aceste zile la exercițiul NATO din poligonul de la Cincu, vor părăsi România în următoarele zile, cu destinația Germania.

Reporter: Liviu Beju
Operator: George Oltean

Pe aceeași temă