Sari la conținut

Controale la stână

Kovacs Attila circulă pe traseele din montane din Munţii Ciucului de câte ori are ocazia. În urma cu câteva săptămâni, a fost în drumeţie cu mai multi prieteni, când a fost atacat de o haită de câini.

"Am plecat să mă plimb cu nişte prieteni şi cu un salvamontist şi, la un moment dat, am ajuns în apropiere de o stană. Iniţial era un singur câine, dar apoi a venit un cioban cu vreo 15 câini şi a trimis cainii spre noi. Iniţial ne-am apărat cu un spray, dar nu am avut altă soluţie decât să fugim în pădure şi să ne suim în copaci", Kovacs Attila, victimă.

La fel au pătit şi alţi turişti care se plimbau prin zonă. În urma sesizărilor primite de salvamontiştii şi jandarmii din judeţul Harghita, au început o serie de controlale la stânele din Munţii Ciucului. De la începutul lunii iunie şi până acum au fost verificate 20 de stâne.

Potrivit legii, ciobanii nu pot avea la stână mai mult de trei câini, indiferent de câte animale au în grijă. Oamenii se apără şi spun că Nu pot păzi cu trei câini sute de animale.

"Este zona de vânătoare aici, sunt o grămadă de urşi si nu putem să umblâm cu trei câini", cioban.

"Şapte mari şi doi mici. Nu sunt agresivi, nu am avut niciodată probleme cu ei. Au trecut şi pe jos şi cu bicicleta, niciodată nu am avut probleme cu ei, nu sare la om. Ăştia sunt pentru animale sălbatice, pentru oi", cioban.

"Rolul nostru nu este de a veni şi de a sancţiona, neapărat, ci de a le aduce în atenţie faptul că, pe munte, în afară de ciobanii care sunt cu stâne, mai sunt şi turişti şi, de regulă, ciobanii îşi pun stânele chiar lângă traseelor tursitice, pe unde trec turişitii, şi riscă şi chiar au fost muşcaţi de către câini", plt. adj. Gheorghe Suciu, purtător de cuvânt IJJ Harghita.

Cele mai multe incidente cu turişti atacaţi de câini au fost pe un traseu de creastă din Munţii Ciucului, amenajat pentru amatorii de mountainbike.

"Chiar pe pielea noastră am păţit-o. Un salvator montan a fost muşcat de câini, după care, după o săptămână, patru băieţi de-ai noştri care făceau antrenamente cu bicicleta chiar pe acest traseu erau izgoniţi în copaci de aceşti câini", Fekete Ors, şef Serviciu Salvamont Harghita.

Proprietarii de stâne care nu respectă Legea privind numărul de câini, dar şi distanţa faţă de traseele turistice sunt pasibili de amenzi cuprinse între 500 şi 1500 de lei.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea