Sari la conținut

Drumuri asfaltate cu nervi

Cei 44 de kilometri ai Drumului Judeţean 105A, care leagă localităţile Rupea şi Cincu, sunt adevărat calvar pentru şoferii care nu-l pot evita.

"Pune pietriş, nisip, pe care la primul îngheţ îl aruncă. Am avut probleme cu maşina, de 1.000 de euro, 47 de milioane de lei am făcut reparaţii", spune un şofer.

"Aţi avut probleme cu maşina, v-aţi stricat-o vreodată pe aici? De o mie de euro, 47 de milioane, am făcut reparaţii."

O altă şosea, care face legătura între drumurile europene Braşov - Mureş şi Braşov - Sibiu nu a mai fost reparată de opt ani.

"Cea mai proastă zonă e din satul Rodbav, comuna Şoarş, spre Cincu, cam 9 km. De cel puţin 15 ani nu s-a mai făcut nicio lucrare", spune Dan Bonea - consilier local, Primăria Şoarş.

Pentru mulţi şoferi, DJ 105A ar putea reprezenta o scurtătură către judeţul Sibiu. Gropile imense, însă, lipsa asfaltului pe porţiuni destul de mari de drum şi vegetaţia care reduce vizibilitatea, îngreunează trecerea către judeţul vecin, astfel că nu puţini sunt şoferii care pur şi simplu ocolesc această rută.

Pe Drumul Judeţean 104D, care trece prin comuna Şoarş din Braşov, către judeţul Sibiu e greu de crezut că o maşină poate merge mai repede decât o căruţă.

"Am avut incendii în care maşinile de pompieri nu a ajuns în timp util, salvările la fel", a precizat  Ioan Timiş - primarul din Şoarş

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov plănuiesc să acceseze bani europeni pentru repararea celor două drumuri.

"Am demarat deja procedurile pentru intabularea lui. Am discutat cu cei de la Agenţia de Dezvoltare Regională şi dânşii consideră că acest drum este eligibil pentru fonduri europene", spune Mihai Veştea - vicepreşedinte CJ Braşov.

Autorităţile din Braşov spun că anul acesta au primit pentru investiţii cu 12% mai puţini bani faţă de anii trecuţi.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu