Închirieri în regim hotelier, la negru

Data publicării:
INCHIRIERI LA NEGRU

Am făcut un experimet şi ne-am dat drept turişti, interesaţi să ne cazăm de Revelion într-un apartament situat în centrul oraşului. Proprietarul ne-a convins rapid că aprtamanetul este utilat, mobilat şi că este foarte aproape de obiectivele turistice din Braşov. Ne-a cerut în total, pentru patru persoane, timp de cinci zile, 1.400 de lei. Factura este opţională, ne spune bărbatul, dar putem să şi negociem.

Nu la fel procedează, însă, domnul Ciprian Simon, de profesie instalator. De un an a cumpărat un apartament dintr-o casă veche, în apropiere de Piaţa Sfatului, unde cazează turişti străini şi români. Bărbatul este persoană fizică autorizată şi plăteşte impozit la stat. Apartamentul are două camere şi costă 50 de lei de persoană pe noapte.

De cele mai multe ori, cei care se încred în ofertele de pe internet îşi asumă riscuri mari, spun autorităţile, iar fenomenul închirierii la negru este greu de controlat, pentru că, între cele două părţi, nu se semnează niciun contract.

"Ei desfăşoară această activitate la negru, lucru care îi va duce în imposibilitate, pe consumatori, de a se adresa nouă, iar noi să facem o cercetare asupra acestei probleme", declară Sorin Susanu, directorul CRPC Braşov. 

O cameră la un hotel de trei stele, în perioada sărbătorilor, poate ajunge chiar și la 1.800 de lei de persoană, pe sejur, în timp ce într-un apartament închiriat la negru acelaşi pachet poate să coste aproximativ 400 de lei. În spatele prețului aparent avantajos, stă faptul că cei mai mulți dintre proprietari nu declară venitul la Fisc.

Oficial, în municipiul Braşov sunt aproape 100 de persoane care îşi declară veniturile din închirierea locuinţelor în scop turistic. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri