Sari la conținut

Jandarmii români, antrenaţi de chinezi

Jandarmii fac şapte ore de antrenament pe zi. Sunt îndrumaţi îndeaproape de experţi din cadrul armatei chineze. În primul rând ei învaţă tehnici de arte marţiale pe care chinezii le stăpânesc foarte bine mai ales dacă ţinem cont că doi dintre ei s-au antrenat şapte ani cu călugări shaolin.

"Acum exersăm doar câteva metode de bază în box sau sanda şi mai târziu o să exersăm câteva tehnici de apărare cu beţele de shaolin", spune Wang Jin Chao, membru al Trupelor de Poliţie Chineze.

Locotenentul Bogdan Andronache lucrează de 10 ani în cadrul jandarmeriei. În tot acest timp a avut şi intervenţii mai violente şi este de părere că tehnicile pe care le învaţă acum merită tot efortul depus.

"Trecerea la un program de şapte ore pe zi de antrenament, mai ales pentru cei dintre noi care am depăşit 30 de ani e un şoc cu care ne acomodăm un pic mai greu, dar trebuie", spune lt. Bogdan Andronache, ofiţer specialist formare profesională.

Antrenamentele sunt extrem de solicitante. Timp de şase săptămâni jandarmii învaţă tehnici de auto-apărare.

"Încercăm să nu folosim prea mult mişcările. Prima dată cu vorbă bună şi dacă nu se rezolvă cu acestea, mai folosim şi materialele de aici din dotare, dar nu cu lovituri de genul acesta", spune un jandarm.

La stagiul de pregătire participă jandarmi din fiecare unitatea mobilă din ţară. În total 47 de persoane se pregătesc la Gheorgheni.

"Acest stagiu este sub conducerea unor instructori din cadrul trupelor de poliţie ale Armatei Populare Chineze, instructori specialişti în diverse situluri de arte marţiale. Iar pe timpul pregătirii, jandarmii îşi vor însuşi diverse tehnici de autoapărare", spune lt. col. Tudor Dudilă, purtătorul de cuvânt al Centrului de Pregătire Gheorgheni.

Astfel de antrenamente au mai avut loc şi în 2013 iar cursuri de pregătire au loc anual pentru jandarmi.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Zoli Racz

Pe aceeași temă