Liviu Dragnea, acuzat că limitează accesul la bani europeni 

Data publicării:
INVESTITIE DRAGNEA

Primăria Râşnov este una dintre instituţiile care speră că va beneficia de fondul Jessica. Primarul de aici are deja aprobate proiecte pe care vroia să le cofinanţeze din banii împrumutaţi din acest fond.

"Râşnovul are în prezent în derulare pe partea de licitaţie, deci contractul a fost semnat pentru trenuleţul pe plan înclinat cu cremalieră. Este vorba de un fond de 50 % pe care noi trebuie să-l cofinanţăm" declară Adrian Veştea, primarul Râşnovului, PNL.

În plan era şi renovarea casei de cultură, dar şi realizarea tribunelor şi iluminatului în zona trambulinelor pentru sărituri la schi, asta în contextul în care în 2014 Râşnovul va găzdui o etapă de Cupă Mondială. Fondul Jessica putea fi folosit şi pentru proiectele desfăşurate la nivel de zonă metropolitană.

"Acele sume de bani, pe care noi le accesam din acest fond de investiţii, ne erau utile pentru a realiza toate investiţiile pe care le avem noi în derulare pe zona metropolitană. Mă refer la infrastructură, de la partea de construcţii până la cea universitară, şcolară",  Şerban Tudorică - primarul Prejmerului, PDL

Introducerea fondului Jessica a fost iniţiativa Agenției Metropolitane Brașov şi astfel, spun reprezentanţii acesteia, s-ar fi rezolvat problema deficitului fondurilor necesare micilor primării.

"Toate comunităţile puteau împrumuta bani din acest fond pentru proiectele de dezvoltare urbană după care returnau banii într-o perioadă de 10-15 ani fondului pentru a fi folosiţi mai departe", declară Dragoş David, director Agenţia Metropolitană Braşov.

Proiectul a fost înaintat ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice însă în răspunsul primit s-a precizat că nu este oportun crearea unui astfel de instrument financiar.

"Vă informăm că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Adminsitraţiei Publice nu poate da curs solicitării dumneavoastră pentru a implementa instrumentul Jessica în perioada actuală de programare, urmând ca MDARP, împreună cu autorităţile relevante, să decidă privind fezabiliatea acestui instrument în România, după finalizarea proiectului de asistenţă tehnică implemenat cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii", se precizează în comunicatul Ministerului Dezvoltării.

Crearea unui astfel de fond de investiţii durează minim 6 luni de zile şi nu ar mai fi timp pentru constituirea lui pentru a putea realoca fondurile neaccesate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri