Sari la conținut

Mii de muşuroaie de cârtiţe au distrus terenurile fermierilor

Pajiştile sau grădinile gospodarilor din Braşov sunt pline de sute sau chiar mii de muşuroiae de cârtiţă. Gheorghe Negulici are 1.600mp de lucernă în spatele casei şi spune că nu ştie prin ce metode să scape de cârtiţele care i-au umplut terenul. Dacă înainte şoarecii erau cei care i-au stricat culturile, acum din cauza vremii călduroase suprafeţele sunt pline de galerii de cârtiţă.

„Am tot pus nişte otravă din aia ca de şobolani, dar randament prea puţin. 25 de bucăţi, de pastile sunt 12 lei. Ce mi-am pus a fost în curte ca să nu facă pagubă pe acasă", a spus  Gheorghe Negulici, agricultor. 

Alţi fermieri, aceleaşi probleme! Semănăturile fermierilor sunt compromise de cârtiţele care preferă mai ales solurile grase unde a fost împrăştiat îngrăşământ natural. Oamenii sunt revoltaţi de faptul că nu pot folosi substanţe care să elimine animalele pentru că acestea sunt protejate de lege, iar capcanele simple nu dau roade.

„Sunt ocrotite. Pe noi nimeni nu ne ocroteşte, noi mâncăm orice dar nu ne ocrtoteşte nimeni. Toată lumea vrea produse bio. Păi cum să mănânce produse bio dacă nouă ne distrug animalele astea sălbatice culturile? Înainte pe vremea CAP-ului se puneau capcane, se puneau otrăvuri în găuri. Acum toată lumea e protecţia animalelor", a spus Gheorghe Constatin, fermier.

Dacă acum nu pot fi distruse vârfurile muşuroaielor, la coasa din primăvară pământul va intra în furaje. Recolta are de suferit, iar animalele oamenilor se pot îmbolnăvi.

În Braşov mai bine de 80% din pajişti sunt afectate de muşuroaiele de cârtiţă. Iar efectul este că fermierii nu mai pot cosi iarba sau furajele eficient, astfel că recoltele vor fi mult mai slabe.

Specialiştii spun că astfel de invazii ale cârtiţelor au loc atunci când temperaturile din perioada iernii sunt ridicate. Iar muşuroaiele de pe sol produc tot soiul de stricăciuni.

"Pot împiedica lucrările tehnico-culturale de curăţiri, de cosit şi altele şi dacă se înţelenesc există un risc foarte mare la animale să apară răniri", a spus dr. ing. Cirpian Emil, cercetător ştiinţific.

Conform legii, cârtiţele sunt animale protejate. Acestea nu pot fi ucise cu substanţe toxice, ci doar îndepărtate. Însă acum când atacul cârtiţelor este foarte mare, oamenii cer la magazinele de specialitate produse pentru înlăturarea cârtiţelor.

"Distrug sau consumă anumiţi dăunători, asta ar fi explicaţia de protejare a lor. Dar având în vedere că în ultimul timp atacul este destul de puternic atât în spaţiile verzi cât şi în grădinile de legume, pomicultură şi viticultură ar trebuie să se ia măsuri prin diferite metode", a spus Aurelian Grusia, manager magazin.

Preţurile produselor de înlăturare a cârtiţelor variază în funcţie de suprafeţele de teren şi de atacul animalelor. Astfel pentru un ha de cultură este de până la 15 kg de substanţe, iar preţul unui singur kilogram este cuprins între 38 şi 58 de lei.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan