Se întorc în învăţământul românesc. Copiii plecaţi în străinătate revin la şcolile din ţară

Data publicării:
COPII STRAINATATE 041013

Elevii au depus cereri pentru echivalarea studiilor şi se pregătesc să susţină testele de diferenţe. Cei mai mulţi dintre ei spun că se străduiesc să facă faţă examenelor şi asta pentru că materia este mult mai complexă în România decât în ţările în care au învăţat. Raul Georgescu este elev în ultimul an la Liceul de Artă din Braşov. El a studiat in ultimii doi ani într-o şcoală din Franţa. Nici nu s-a integrat bine în sistemul francez, că a trebuit să se întorcă acasă.

"Acolo orele mi s-au părut mai uşoare deorece erau în urmă cu materia cu cam vreo doi ani, mai puţin la franceză, fiindcă nu cunoşteam limba, dar la matematică, de exemplu, multe dintre noţiuni le cunoşteam deja. Mi s-a părut usor", povesteşte Raul.

Întors acasă, lui Raul i-a fost greu să se obişnuiască cu sistemul greoi din România. "Am avut nişte testări, la început, care mi s-au părut un pic grele la anumite materii, dar după aia mi s-a părut ok, ca şi cum nu aş fi plecat deloc", spune Raul.

Psihologii spun că multora dintre elevi le este greu să se readapteze la sistemul român de învăţământ, mai ales că, odată cu programa şcolară, schimbă şi colectivul.

"Contează foarte mult ce fel de fire are fiecare, pentru că unii se adaptează înapoi revenind foarte uşor, alţii au dificultăţi", afirmă Monica Schiller, psiholog şcolar.

În ultima perioadă, pe fondul crizei economice, zeci de români care lucrează în străinătate au început să-şi trimită copiii înapoi în ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri