Statul garantează credite pentru termoizolarea locuinţelor

Data publicării:
CREDITE TERMOIZOLARE

Locatarii unui bloc de pe strada Sitarului vor, de mai bine de 2 ani, să-şi termoizoleze imobilul. Pentru că majoritatea sunt pensionari, oamenii au ales să se înscrie în programul naţional pentru termoizolare. Deocamdată însă, se află pe lista de aşteptare. Au auzit şi de noua măsură luată de guvern prin care le garantează un eventual împrumut bancar pentru realizarea anvelopării, însă oamenii nu ar alege această variantă.

" Nu prea pot să fac credit la bancă că am numai o pensie şi nu pot să dau şi aoclo şi să mai rămână şi pentru casă", a spus o pensionară din Braşov. 

"Nu sunt oamenii disponibili de aşa ceva să facă împrumuturi la bancă pentru un credit, e foarte greu pentru ei. Şi una şi cealaltă ", a spus Viorica Bahnovei, şefa unui bloc.

Prin noua măsură, garanţiile se ridică la 50 de milioane lei pentru creditele destinate anvelopării termice a clădirilor, sumă aprobată de guvern în urmă cu două zile. Procedurile de obţinere a creditelor pentru astfel de construcţii sunt foarte complicate, sunt de părere preşedinţii asociaţiilor de proprietari.

"În primul rând trebuie să ai dovada a 10% din valoare finanţării pe care să o prezinţi la bancă. dosarul depus la bancă trebuie să mai conţină înafară de autorizaţia de construire, proiectul, auditul energetic, dovada veniturilor proprietarilor şi în primul rând, acea firmă care trebuie să o găseşti să fie disponibilă financiar să achite în avans lucrările de executare " , a spus Camelia Ababei - preşedinte de asociaţie.


Locuitorii Braşovului cred că vor fi puţini cei care vor alege să acceseze un credit şi asta din cauza veniturilor reduse pe care le au oamenii.

"Mai bine prin primărie pentru că omul plăteşte la asociaţie şi ştie că are de dat acolo nişte bani dar aşa la bancă îţi ia dobândă, nu eu nu aş fi de acord cu banca", a spus o pensionară din Braşov.

Oamenii preferă programul naţional de reabilitare unde statul susţine cu 50% reabilitarea termică, primăria 30% şi locatarii 20%. În 2013 însă, programul nu a primit finanţare la Braşov, iar în 2012 doar 10 imobile au fost anvelopate în acest fel.

În prezent pe listele de aşteptare sunt mai bine de 100 de asociaţii de proprietari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri