Sari la conținut

Actorii de teatru învață să devină staruri de cinema la TIFF

Cei 10 actori de teatru selectaţi din București, Sibiu, Cluj-Napoca și Tîrgu-Mureș nu au reușit până acum să obțină roluri importante în cinematografie. Irina Drăgănescu joacă pe scenele teatrelor din București din 2010 și a câștigat mai multe premii pentru interpretare. După ce a jucat în primul sitcom teatral din România, a decis să se dedice filmului.

"Am ajuns la impulsul în care vreau să fac mult mai mult film decât teatru. M-am întors așa puțin spre performance și teatru mai intim, teatru mai experimental și de aici prelungirea firească ar fi filmul. E mult mai conținut și interiorizat și mult mai adevărat, chiar dacă pe fragmente mai scurte", spune actrița.

Lucian Teodor Rus este actor la Teatrul Național din București, dar își dorește încă din momentul absolvirii să joace în lungmetraje.

"Intri la o facultate, dacă ai experiență bine și după, te duci la probe și la castinguri, te duci și la teatru și la film, dar se întâmplă să iei un casting la teatru și te duci la teatru. Avem întâlniri cu producători, cu directori de casting și ne dau sfaturi foarte concrete și asta e foarte important", a precizat acesta.

Tineri artişti au învățat de la Nancy Bishop, regizor și agent de casting, cum să își caute cele mai potrivite roluri și cum să se pregătească pentru ele. Nominalizată la Premiile Emmy, Nancy Bishop a lucrat pentru filme ca Mission Impossible IV sau The November Man, cu Pierce Brosnan.

"Întotdeauna îi încurajez pe actori să participe cu plăcere la castinguri, deoarece mulți actori consideră audițiile neplăcute, dar trebuie să se împrietenească cu ele. Dacă lor le place și nouă ne place de ei", susține aceasta.

"Scopul este să aibă o experiență și să își dea seama care e o primă diferență între ceea ce fac, lucru pe care îl fac minunat, pentru că ei au niște performanțe extraordinare în teatru și ceea ce urmează să se întâmple în lumea filmului", a explicat Ileana Cecanu, coordonator al proiectului.

Actorii au fost selectați în cadrul programului "10 pentru FILM" de regizorul Tudor Giurgiu, împreună cu mai mulţi critici de teatru și film.

Pe aceeași temă