Sari la conținut

Bancă de celule stem, în insolvenţă

Cord Blood Center, cea mai mare bancă de celule stem din Europa, a demarat procedurile pentru intrarea în reorganizare judiciară a activităţii sale din România. Cord Blood Center Medical şi CBC Laboratories au fost scutite din 2009 de ANAF de plata TVA, pentru serviciile legate de procesarea şi stocarea sângelui ombilical, acestea fiind asimilate serviciilor medicale. ANAF a revenit însă asupra deciziei şi solicită acum achitarea retroactivă a TVA-ului aferent ultimilor 5 ani.

"Recent, ANAF Cluj și-a schimbat opinia, așadar, în acest moment, suntem obligați să plătim datorii vechi de 5 ani, iar acest lucru este imposibil pentru orice companie, de aceea am inceput procedura de reorganizare judiciară", a declarat Zohdy Hamid, fondatorul Cord Blood Center.

Datoriile sunt, în acest caz, de 13 milioane de lei. Fiscul a calculat şi penalizări şi dobânzi în valoare de 7-8 milioane de lei.

Reprezentanţii Finanţelor spun însă că, după decizia din 2009, au apărut acte normative care prevăd că activitatea acestor societăţi nu mai este încadrată la categoria serviciilor scutite de la plata TVA. Mai mult, controalele fiscale au venit în urma sesizărilor făcute de firmele concurente, afecte de diferenta de preţ pe care Cord Blood Center o practica, datorită scutirii de taxe.

"După ce am răspuns noi, au apărut decizia ale Curții Europene care prevedea că această activitate nu este scutita de TVA acum. Societățile susțin că de fapt este activitate de asigurare de sănătate, dar din conținutul contractelor cu clienții, nu rezultă acest lucru", a afirmat Mariana Man, șef administrativ inspecție fiscală.

Conducerea băncii de celule stem a depus contestaţie împotriva deciziei ANAF şi susţine că intrarea în insolvenţă nu va afecta în niciun fel angajamentele şi serviciile asumate faţă de clienţi.

"Nimic nu se va schimba. Acesta este scopul procedurii de organizare și al planului de reorganizare: de a continua activitățile așa cum am făcut-o până acum", a mai spus fondatorul Cord Blood Center.

Cord Blood Center Group are în prezent stocate mai mult de 140.000 de pachete de celule stem provenite din România.