Bărbatul care a primit un transplant de rinichi de porc a fost externat și se simte bine

Data actualizării: Data publicării:
rinichi de porc
Richard „Rick” Slayman, care a primit un transplant de rinichi de porc modificat genetic, este din Weymouth, SUA. Sursa foto: Facebook

Bărbatul de 62 de ani care a primit un transplant de rinichi modificat genetic de la un porc a fost externat din spital. Pacientul a fost trimis acasă miercuri, la două săptămâni după operația revoluționară de la Spitalul General din Massachusetts (MGH), scrie BBC.

Transplanturile de organe de la porci modificați genetic au eșuat până acum. Dar succesul acestei proceduri efectuate pentru Richard „Rick” Slayman a fost salutată de oamenii de știință ca fiind o piatră de hotar istorică în domeniul transplantului.

Vestea a fost împărtășită într-un comunicat de presă de miercuri de către MGH, care este cel mai mare spital didactic al Școlii de Medicină Harvard din orașul american Boston.

Povestea lui Rick

În comunicat, spitalul a transmis că pacientul, Richard „Rick” Slayman din Weymouth, Massachusetts, se luptase cu o boală de rinichi în stadiu terminal și avea nevoie de un transplant de organe.

Medicii săi au transplantat cu succes un rinichi de porc modificat genetic în corpul său în urma unei intervenții chirurgicale de patru ore, pe 16 martie.

Ei au spus că rinichiul lui Slayman funcționează acum bine și că pacientul nu mai este sub dializă.

Într-o declarație, Slayman a spus că a putea părăsi spitalul și a merge acasă a fost „unul dintre cele mai fericite momente” din viața sa.

„Sunt încântat să reiau viața, să-mi petrec timpul cu familia, prietenii și cei dragi, eliberați de povara dializei care mi-a afectat calitatea vieții mulți ani”, a spus acesta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În 2018, a avut un transplant de rinichi uman de la un donator decedat, însă acesta a început să eșueze anul trecut, iar medicii au luat atunci în considerare ideea unui transplant de rinichi de porc.

„L-am văzut nu doar ca pe o modalitate de a mă ajuta, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță miilor de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui”, a spus el.

Cum a fost modificat genetic rinichiul de porc

Noul rinichi de porc pe care l-a primit a fost modificat de compania farmaceutică eGenesis, cu sediul în Cambridge, pentru a elimina „genele dăunătoare ale porcului și pentru a adăuga anumite gene umane pentru a-și îmbunătăți compatibilitatea cu oamenii”, se spune în comunicatl spitalului.

Pentru procedură, spitalul a spus că s-a bazat pe istoria sa, ca fiind în spatele primului transplant de organe umane de succes din lume - un rinichi - în 1954, precum și din cercetările pe care le-a efectuat cu eGenesis asupra xenotransplantului (transplant de organe interspecii), în ultimii cinci ani.

Procedura a primit aprobarea de la Food and Drug Administration, care a oferit un singur protocol de acces extins - cunoscut și sub numele de utilizare compasivă - care este utilizat pentru pacienții cu boli care pun viața în pericol pentru a le acorda acces la tratament experimental.

Echipa din spatele transplantului l-a salutat ca fiind un pas istoric care poate oferi o soluție potențială la deficitul de organe din lume, în special celor din comunitățile minorităților etnice pe care deficitul îi afectează în mod disproporționat.

„O aprovizionare abundentă de organe rezultată din acest progres tehnologic poate duce departe pentru a atinge în cele din urmă echitatea sănătății și a oferi cea mai bună soluție pentru insuficiența renală – un rinichi care funcționează bine – tuturor pacienților care au nevoie”, a spus Winfred Williams, doctorul lui Slayman de la MGH.

17 oameni mor în fiecare zi în SUA în așteptarea unui transplant

Potrivit datelor oferite de United Network for Organ Sharing, organizația non-profit din SUA, peste 100.000 de americani au nevoie de un transplant de organe care să salveze vieți.

Între timp, numărul donatorilor - decedați și în viață - în 2023 a fost puțin sub 23.500.

Se estimează că 17 persoane mor în fiecare zi în SUA în timp ce așteaptă un organ, iar rinichiul este organul cel mai solicitat. 

Deși acesta este primul rinichi de porc transplantat într-un om în viață, nu este primul organ de porc care a fost utilizat într-o procedură de transplant.

Alți doi pacienți au primit transplant de inimă de porc, dar acele proceduri nu au avut succes, deoarece primitorii au murit câteva săptămâni mai târziu.

Într-un caz, au existat semne că sistemul imunitar al pacientului a respins organul, ceea ce reprezintă un risc comun în cazul transplanturilor.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri