Se reiau operaţiile pe cord la copii, la Institutul Inimii din Cluj

Data publicării:
090114 se reiau operatiile

Ana Maria Mureşan a adus-o pe lume pe Antonia la începutul lunii decembrie, anul trecut. A aflat că fetiţa va avea probleme cardiace în a 20-a săptămână de sarcină. Imediat după naştere, medicii au decis că Antonia trebuie operată urgent. Pentru că părinţii nu au găsit în Cluj niciun medic specialist, care să facă intervenţia chirurgicală, au apelat la o clinică din Germania.

"Confortul este mult mai mare atunci când te duci la tine în ţară şi problemele sunt mai puţine şi grijile sunt mai puţine, decât atunci când te duci în străinătate şi când nu ştii cu ce urmează să te confrunţi. Nu a fost opţiunea noastră, noi nu am spus că indiferent de ce se întâmplă aici noi plecăm, dar am înţeles că asta este şansa ei", spune Ana Maria Mureşan.

Antonia, acum în vârstă de o lună, va fi operată săptămâna viitoare. Intervenţia nu poate fi făcută la Institutul Inimii din Cluj, unde activitatea secţiei de chirurgie cardiovasculară pediatrică a fost sistată în luna octombrie a anului trecut, din cauza lipsei de personal.

"Noi am sistat temporar intervenţiile chirurgicale pediatrice mari, făcând doar câteva intervenţii de mică amploare, cu personalul rămas în clinică. Per total, anul trecut am făcut în jur de 85 de intervenţii chirurgicale mari la copii", precizează Adrian Molnar, managerul Institutului Inimii "Niculae Stăncioiu".

Conducerea institutului clujean promite că numărul intervenţiilor la copii va creşte din acest an, pentru că unul dintre puţinii specialişti din țară în chirurgie cardiovasculară pediatrică s-a întors la institut, după o absenţă de 8 luni, timp în care a lucrat într-o clinică privată.

"Săptămâna viitoare o să deschidem secţia de copii, asistentele se organizează pentru deschiderea secţiei şi cel târziu săptămâna viitoare o să fac primele internări. Listă de aşteptare cu siguranţă va fi, pentru că pacienţii nou-născuţi, mici, sugari se operează doar la Cluj sau Tîrgu Mureş şi în permanenţă clinicile noastre au avut listă de aşteptare", declară chirurgul Manuel Chira.

La solicitarea conducerii Institutului Inimii din Cluj, Ministerul Sănătăţii a aprobat deblocarea a două posturi pentru secţia de cardiologie pediatrică. Concursul pentru ocuparea acestora va fi organizat în curând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri