Servicii de prim ajutor, pe trotuar

Data publicării:
defib

O organizaţie din care fac parte voluntari de la Serviciul de Ambulanţă Cluj a demarat o campanie pentru achiziţionarea a cinci defibrilatoare, care să fie instalate în cele mai populate zone din centrul oraşului.

"Vor fi amplasate nişte cutii speciale care păstrează o anumită temperatură pe timpul anului, chiar dacă e vară sau iarnă. Acea cutie se va deschide doar când se apelează 112, de pe acea cutie. Cutia are integrată o cartelă GSM, deci un telefon mobil, care apelează automat serviciul 112 şi se va trimite automat o salvare acolo", explică Călin Tohatan, coordonatorul voluntarilor de la Serviciul de Ambulanță Cluj.

Potrivit unui studiu al Uniunii Europene, peste 50.000 de români mor anual din cauza unui stop cardiorespirator. Aproape jumătate dintre aceștia ar putea fi salvați dacă s-ar folosi un defibrilator în primele minute de la instalarea stopului cardiac.

"Naţiunile serioase, care au început proiectele astea cu zeci de ani în urmă, au constat că 75% e procentul cu care creşte şansa de supravieţuire a celor care sunt în stop cardiorespirator prin fibrilaţie şi care pot beneficia precoce de defibrilare", explică Dana Călin, medic primar la Serviciul de Ambulanţă Cluj.

Pentru că în multe intervenţii este nevoie şi de masaj cardiac, medicii de la Serviciul de Ambulanţă susţin că şi poliţiştii locali ar trebui să fie instruiţi pentru a ști să acorde primul ajutor.

Iniţiatorii proiectului au nevoie de 16.000 de euro pentru achiziţionarea defibrilatoarelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri