Sari la conținut

1,5 milioane de turişti pe litoral. Hotelierii au avut profituri între 500 şi 1.000 de euro pe cameră

În sezonul estival care s-a încheiat, staţiunea Mamaia a cunoscut o stagnare a vânzărilor de pachete turistice şi asta, spun patronatele, din cauza preţurilor, aproape duble faţă de partea de sud a litoralului.

Lucia-Nora Morariu, preşedinte ANAT: "O valoare medie a pachetului în zona de sud a litoralului se învârte în jurul a 450 de lei, în comparaţie cu ce se întâmplă în alte zone. Spre exemplu, în Mamaia, valoarea medie a pachetului este 720 de lei."

Potrivit cifrelor oficiale, per total, sudul litoralului a înregistrat solicitări cu 7 procente mai multe comparativ cu anul 2013, însă Olimp şi Costineşti au cam dus lipsă de turişti.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Pentru vara care tocmai a trecut, agenţiile de turism au vândut cu 25% mai multe pachete pentru staţiunea Venus. Din cauza lipsei de investiţii şi a infrastructurii care lasă de dorit, vânzările au scăzut cu 25% în staţiunea Costineşti."

Hotelierii din staţiunea Mamaia își doresc pentru anul 2015, ca numărul turiştilor să explodeze. Însă, există câteva lucruri care trebuie neapărat puse la punct, printre care şi reglementarea situaţiei plajelor care, spun jucătorii de pe piața din turism, ar trebui să fie date hotelurilor iar turistul să beneficieze de un pachet complet. O altă problemă se referă la lucrările care nu se finalizează niciodată la timp.

Nicolae Bucovală, preşedinte Asociaţiei Patronale Mamaia: "Nu putem funcţiona pe litoral cu staţiunile pline de turişti care se plimbă printre macarale, buldozere şi aşa mai departe."

Cu toate acestea, patronatele spun că a crescut gradul de satisfacţie în rândurile celor care s-au aflat în vacanaţă pe litoral şi, cum era firesc, a crescut şi profitul hotelierilor.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Potrivit estimărilor făcute de FPTR, acest apartament dintr-un hotel de 3 stele situat în staţiunea Mamaia a adus un profit de 1.000 de euro pentru întreg sezonul estival. Un apartament similar, de data aceasta situat în partea de sud a litoralului, a adus, potrivit patronatelor, un profit de 500 de euro pentru întreaga vară."

Din totalul destinaţiilor româneşti vândute prin agenţiile de turism, litoralul a întregistrat o cerere de 79%.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Pe aceeași temă