Sari la conținut

Asistaţi social de mai mult de 15 ani. Dacă statul a avut "grijă" de ei, 1.600 de constănţeni nu au muncit vreodată

 

Iulian Anghel din localitatea Satul Nou are 38 de ani și a lucrat doar 7 ani la viaţa lui. De când i-a dat primăria ajutorul social nu a încercat să se mai angajeze legal.

Dar mai câştiga din când în când şi bani la negru. Săteanul a stârnit invidie printre vecini care au mers la primar şi i-au spus că tânărul nu trăieşte doar din venitul de la stat.

Iulian Anghel beneficiar de ajutor social: "Asta este mașina care lucrez pe ea, nu este mașina mea. Mi-a dat-o un priten ca în timpul liber să lucrez pe ea. Eu am ajutorul social de 2, 1 milioane lei (vechi- n.r.), am două fete. Ce pot să fa eu cu două milioane o sută?"

Dumitru Dedu, primarul comunei Mircea Vodă: "Sunt persoane la care s-au descoperit mașini în curte, dar pentru că acestea sunt mașini de Bulgaria nu le putem băga la venitul minim garantat."

Legea nu prevede ca ajutorul social să fie acordat pentru un număr limitat de ani şi, din această cauză, încurajează beneficiarii să nu îşi caute de muncă.

"De când primiți ajutorul social? De 20 de ani. Cât primiți pe lună? Patru milioane de lei.", spune una dintre localnice.

În judeţul Constanţa sunt aproximativ 5.000 de oameni care iau ajutoare de la stat. Numărul lor variază: în sezonul rece cererile se înmulţesc.

Mariana Fătu, purtătorul de cuvânt al AJPIS Constața: "Înregistrm 4.600 de beneficiari de ajutor social, iar din ianuarie 2011 înregistrăm 1.600 de persoane care primesc în aceeaşi lună banii de ajutor social."

Reprezentanţii instituţiilor statului spun că diferenţa de beneficiari este motivată de faptul că puţin peste o mie se angajează în agricultură pe timpul verii, dar peste 1.600 rămân beneficiari permanenţi.

reporter: Marieta Iorga
operator: Cristi Caciauna

editor web: Anca Medrea