Au cheltuit o mică avere. Turiştii străini care au venit cu navele de croazieră au lăsat în România 4.600.000 de euro

Data publicării:
MSC musica piscina

2013 a fost un an neaşteptat de bun pentru turismul de croazieră românesc.

Spanioli, americani, nemţi sau italieni şi români au plecat în călătorii de lux pe Marea Neagră şi Mediterană din cel mai mare port din ţara noastră. A fost, de altfel, o premieră pentru România să redevină port de îmbarcare după 70 de ani.

Teodor Patrichi, administrator terminal pasageri Portul Constanţa: "Navele de croazieră, maritime şi fluviale au adus în anul 2013, în Portul Constanţa 54.600 de pasageri şi au sosit un număr de 70 de nave de pasageri". 

80 la sută dintre turiştii care au debarcat în Portul Constanţa au cumpărat şi excursii în Capitală, în Delta Dunării şi în judeţul nostru. Asta a dus la încasări substanţiale pentru agenţii economici din zonele vizate.

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral Delta Dunării: "Excursiile pe care noi, agenţiile de turism, le organizăm, iată de aproape 20 de ani, deja, pot însemna undeva 15 euro, o medie a turului cel mai convenabil, până undeva spre 40 de euro, chiar şi mai mult dacă vorbim de un tur de Bucureşti, cam aceasta este media şi pentru un tur în Delta Dunării. Ei îşi cumpără şi suveniruri, mai consumă şi alte servicii în afară de cele incluse în tur, deci ne putem duce spre un 80- 100 de euro, de persoană".

Însă cei mai mulţi dintre străinii care au pus piciorul pe pământ românesc au vrut să afle istoria dobrogenilor, chiar de la ghizii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Georgeta Haşotti, şef Secţie Expoziţie a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: "Avem faţă de anul trecut, de exemplu, anul acesta cu 17% mai mult, încasări din bilete numai din cei veniţi în croaziere. deci, din 416.000 de ron, de anul trecut, avem, anul acesta, 500.000 de ron, din încasări pe bilete". 

Un calcul simplu arată, că per total, străinii au lăsat în țara noastră 4,36 milioane de euro, bani cheltuiţi pe servicii şi excursii, la care se adaugă alţi 270.000 de euro, taxe de debarcare. Iar previziunile pentru anul viitor sunt extrem de bune.

Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa:  "Anul acesta, peste 200 de români, pasionaţi de croaziere, s-au îmbarcat la bordul navei de pasageri MSC Musica, chiar de aici din Portul Constanţa. De anul viitor, însă, românii vor putea urca la bordul a două pasagere de lux, MSC Orchestra şi MSC Simfonia, pentru a pleca în călătorie spre Grecia, Italia, Turcia, Ucraina şi înapoi în România"

Românii vor avea la dispoziţie pe aceste două oraşe plutitoare 80 de apartamente luxoase, piscine, săli de cinema, cazino, bibliotecă şi mai multe baruri. În 2014, în Portul Constanţa sunt aşteptate 71 de nave de croazieră.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Mihai Ciobanu

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri