Sari la conținut

Biblioteca din mijlocul plajei. Peste 2.000 de cărţi, puse gratuit la dispoziţia turiştilor, în Vama Veche

Pe o plajă plină de contraste, în Vama Veche, sunt câţiva metri de nisip care par să nu se potrivească peisajului nonconformist. Muzica în surdină se îmbină perfect cu sunetul mării, cu şezlongurile din lemn şi cu cele mai interesante... titluri de carte.

Anda Runtag, iniţiator concept: "Era o idee mai veche să avem o blibliotecă pe plajă şi s-a legat foarte firesc din punctul meu de vedere, adică e un loc unde veneam de mult timp. E inspirat din viaţa proprie pentru că vii cu cartea la tine, ori o uiţi în cameră, ori o termini, ori nu îţi place cartea şi e nevoie să faci, totuşi, ceva pe plajă, în afară să stai în soare."

Succesul înregistrat în 2013, anul în care s-a deschis biblioteca, o făcut ca numărul de cărţi să se dubleze şi donaţiile de volume au crescut.

Adrian Gurlea, iniţiator concept: "Câte volume aţi adunat? Anul acesta avem ceva mai multe decât anul trecut. Am ajuns undeva la 2.000 de volume şi vreo 800 de titluri."

Gabriel este din Bucureşti. De doi ani, de când s-a deschis biblioteca de pe plajă, locul a devenit preferatul lui. L-am surprins, bineînţeles, căutând printre titlurile din rafturi.

Gabriel Turcu, turist: "Romanul e un prilej de evadare, te transpui în povestea altuia. Vama însăşi este o evadare şi, atunci, ar fi o evadare în evadare."

Cea mai veche carte care nu părăseşte niciodată Biblioteca datează din 1930 şi, în ea, se vorbeşte despre mitololgie. Celalte cărţi însă pot fi răsfoite în buza mării. 

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa:  "Este foarte greu să alegi din peste 2.000 de cărţi. Volumul care m,.-a interest pe mine l-am pus mai devreme de-o parte pentru că există o singură copie. Am să merg şi am să-l răsfoiesc în linişte, pe plajă.  Este vorba despre cartea lui Ion Băieşu: "Balanţa". Am văzut filmul, însă cartea este mult mai interesantă."

Ideea bibliotecii de pe plajă a prins, dovadă că zona este plină de turişti.

Biblioteca îşi deschide uşile la opt dimineaţa şi le închide târziu, mult după ce soarele se duce să se odihnească. Aici au loc şi diverse evenimente culturale.

Miercuri, spre exemplu, stră-strănepoata lui Alexandru Macedonski va prezenta romanul "Marea", apoi va urma un recital de flaut.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru

editor web: Anca Medrea