Sari la conținut

"Folosiţi-vă vocile, nu armele!". Mesajul vine de la studenții arabi din România

 

Zeci de musulmani s-au rugat pentru ziariştii şi poliţiştii care au sfârşit în atacul sângeros din Paris. Turci, tătari sau arabi spun la unison că acei oameni care au comis atentatele sunt renegaţi de comunitatea musulmană, pentru că religia lor interzice violenţa.

"Discursul care s-a ţinut acum s-a referit la crima care s-a întâmplat şi exact asta ne-a spus şi hogea noastră că este inadmisibil, că religia noastră nu acceptă aşa ceva.", a spus unul dintre musulmani.

"Acei oameni degeaba spun ALLAH, ei n-au ALLAH!", a spus un alt membru al comunităţii.

Şi studenţii din ţările arabe care învaţă la Universitatea Ovidius din Constanţa spun că violenţa nu are legătură cu islamul, ca religie. Abdullah Aiud este student la Universitatea Maritimă şi se pregăteşte pentru Medicină. A fugit din Liban tocmai din cauza nesiguranţei.

Abdullah Aiud, student din Liban: "Ce au făcut în Franţa, pentru mine sunt terorişti şi n-au nicio legătură cu musulmanii."

Muhannad Alsmairat, student din Iordania: "Asemenea lucruri ne afectează pe toţi pentru că lumea se uită la noi şi ne consideră pe toţi terorişti, iar eu mă dezic de astfel de fapte. Astfel de lucruri nu ar trebui să se întâmple pentru că noi trebuie să trăim într-o lume paşnică. Folosirea armelor nu e un mod de a te face auzit. Folosiţi-vă vocile, vorbiţi mai tare şi nu mai folosiţi armele! Folosiţi cuvinte, gura pentru a spune ce vreţi să spuneţi. Nu omorâţi oameni nevinovaţi!"

Al-hamidi Mahmood, student din Yemen: "Sunt împotriva oricărui atac terorist, iar oamenii ar trebui să-şi folosească minţile într-un mod constructiv şi să lase armele deoparte şi ar trebui să-şi transmită mesajele altfel."

Dintre cei 900 de studenți străini ai Universității Ovidius din Constanța 70 la sută sunt de religie islamică.

reporter: Anca Medrea
operator: Mihai Ciobanu