Mare Nigrum, Calypso de România

Data publicării:
mare 20nigrum-36004

Minisubmarinul Vector 5 este vedeta de la bordul singurei nave de cercetare şi explorare marină a ţării noastre.Ştefan Florescu, director departament nave

a declarat că acesta are posibilitatea de scufundare până la 1.000 de metri şi este dotat cu o cameră video care preia cadre de pe funedul mării.

Mare Nigrum deserveşte atât interesele ştiinţifice cât şi cele economice ale României. Cartografierea întregului bazin al Mării Negre, sănătatea faunei şi a florei, dar şi indicarea locurilor unde ar putea să se ascundă resurse naturale semnificante sunt doar câteva dintre misiunile îndeplinite cu succes de cei 25 de cercetători de la bordul ambarcaţiunii. Majoritatea expediţiilor de cercetare au loc în bazinul Mării Negre, însă nava paricipă şi la misiuni internaţionale. Ultima ieşire pe mare a echipajului a avut loc în luna octombrie, iar următoarea este programată în primăvara anului viitor. Însă, istoria ei este una tumultoasă.

După un întreg proces de transformare bătrânul pescador construit în 1971, a devenit mândria cercetării româneşti, singurul lucru care nu s-a schimbat fiind personalul navigant ce deserveşte nava.

Paiu Constantin, comandant Mare Nigrum ne-a povestit cănava a parţinut intreprinderii de pescuit oceanic şi eram ofiţer doi şi întâmplarea a făcut ca de când este proprietatea institutului de cercetări marine să lucrez tot pe ea, de opt ani.

Cei 22 de membri ai echipajului spun că ceea ce fac acum este mult mai uşor decât în momentul în care nava era utilizată ca pescador.În urmă cu un an de zile Mare Nigrum a primit şi un motor nou, cel vechi ne mai făcând faţă necesităţilor navei. De asemenea, reprezentanţii Institutul Naţional de Geologie Marină GeoEcoMar spun că, mulţumită contractelor navei, nu se pot plânge de finanţe pentru explorări şi cercetare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri