Premieră ecologică. O comună din judeţul Constanţa va fi iluminată prin energie verde

Data publicării:
premiera ecologica

Cele două surse alternative de producere a curentului electric vor fi amplasate pe dealul Morii, din satul Viile, situat la 8 km de comuna Ion Corvin.

Instalaţiile vor deservi întreaga comună, inclusiv cele patru sate arondate. Proiectul prevede montarea unei turbine eoliene de 200 kilowaţi, dar şi a unei altfel de instalaţii, sută la sută ecologice.

Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa: "Pe terenul pe care mă aflu, pe o suprafaţă de 2400 de metri pătraţi va fi construită şi o instalaţie de producere a biogazului ce va folosi ca materie primă gunoiul de grajd colectat de la cetăţenii comunei".

Ulterior, după fermentare, anual, se obţin 40 de tone de îngrăşământ de calitate superioară pentru sol. Avantajele energiei verzi sunt, în primul rând, financiare. Primăria nu va mai plăti nici măcar un leu pentru iluminatul public.

Florin Doşcu, viceprimarul comunei Ion Corvin: "Va consta în reducerea facturii, care se plătea anual, în jur de un miliard de lei vechi. Aceşti bani vor fi investiţi în alte proiecte".

Construcţia celor două instalaţii va începe primăvara viitoare. Funcţionale vor fi abia după un an şi jumătate. Deja, oamenii din sat se gândesc ce ar putea face primarul cu banii economisiţi.

Investiţia se ridică la puţin peste 5 milioane de lei, din care 98% reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, restul de 2% reprezentând contribuţia administraţiei locale din Ion Corvin.

reporter: Poliana Căpitan
operator: Liviu Eremia

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri