Sari la conținut

Reconstituirea unei bătălii istorice. Înfruntarea a două distrugătoare sovietice, subiect de carte la ceas aniversar

Cartea reconstituie înfruntarea distrugătoarelor sovietice "Moskva" şi "Harkov", în iunie 1941, în apele româneşti ale Mării Negre. Contraamiralul în retragere Petre Zamfir a fost, la acea vreme, în epicentrul conflictului militar. Era tânăr ofiţer la bordul navei "Regina Maria". Avea numai 18 ani.

Petre Zamfir, contraamiral în retragere: "Nici n-a durat bine să se ducă comandantul pe comandă, că deja au început - cum zicem noi - să scuipe flăcări; un proiectil, deasupra noastră s-a înfipt în mal, la Agigea, iar al doilea am auzit de la cineva că a fost dirijat de aviaţia rusească... a atacat un tren de muniţie şi a lovit chiar un vagon de muniţie."

Ioan Damaschin, comandor în rezervă: "Navele sovietice au lovit Portul Constanţa. Au ripostat navele româneşti. Au ripostat artileria de coastă. Şi, în momentul în care au ieşit din raionul luptei, navele sovietice au trecut din nou prin barajul de mine de apărare, la circa 20-22 de kilometri depărtare de Constanţa la larg."

Când s-a retras din luptă, distrugătorul "Moskva" a lovit barajele de mine şi s-a scufundat. Episodul istoric a fost reconstitiut într-un cadru festiv.

Gheorghe Albulescu, comandor Statul Major al Forţelor Navale Române: "În numele comenzii Statului Major al Forţelor Navale, vă adresez sincere felicitări şi vă transmit urări de sănătate, fericire şi realizări în activitatea dumneavoastră viitoare. Bun cart înainte! La mulţi ani!"

La eveniment, au fost prezenţi militari activi, în rezervă sau în retragere, dar şi numeroşi oameni de cultură constănţeni. Anul acesta, Liga Navală sărbătoreşte aproape nouă decenii de la înfiinţare.

reporter: Adrian Herţa
operator: Alexandru Brînzaru