Sari la conținut
News Alert

Reţeta zilei: rapane cu legume ţărăneşti

Andrei Duşu - proprietar restaurant: "O să facem rapanele cat se poate de simplu. Ce se întâmplă...nu o să folosim nimic foarte greu să vă vină greu să le gătiți."

Pentru această reţeta avem nevoie de rapane, ulei de masline, usturoi, vin alb, ardei, rosii, suc de roşii, busuioc , sare şi piper.

CANTITĂŢI PENTRU O PORŢIE

rapane 450g
ulei de măsline 50g
căţei de usturoi 2
ardei 1
vin alb 75ml
sos de roşii 150ml
busuioc 6-7 frunze
sare
piper

Uleiul se pune într-o tigaie, iar când este încins se adauga usturoiul taiat marunt.

"Aruncăm două firicele de ardei iute roșu, fulgi d ardei iute roșu doar puțin să-i dea puțină iuțeala, foarte puțin. Mare grijă să nu se ardă usturoiul, apoi se adaugă rapanele", a spus bucătarul.

Se condimentează apoi cu sare şi piper din belşug, iar "apanele vor sta în jur de 5 - 7 minute pe foc, depinde de felul cum a fost curățată la rapana. Aşa cum v-am spus se scot, se fierb un pic ca să iasă se freacă cu sare", a adăugat băcătarul.

La final se adaugă vin şi, după câteva minute, sosul de roşii.

Sfatul bucătarului: "Dacă găsiţi roşii ţuguiate e foarte bine, dacă nu, puteţi să puneţi orice fel de roşii. Trebuie servite imediat. E foarte important ca rapanele sa nu stea foarte mult fiindca se întăresc. Garnisim frumos cu puțin busuioc și asta sunt legumele țărănești românești."

Vinul trebuie ales şi el cu grijă: pinot-noir-ul ar merge foarte bine. 

În restaurantele din Constanţa se simte asprimea marii care da preparatelor o mai buna savoare.

reporter: Marian Cioacă

Imagine - Mihai Ciobanu