Sari la conținut

Şcoala altfel pe fregate. Peste 750 de elevi au vizitat navele militare din Portul Constanţa

 

La bordul fregatei Regele Ferdinand, copiii au fost invitaţi direct în hala în care era expusă tehnica şi echipamente militare. Maiştrii militari le-au explicat copiilor cum se foloseşte o armă iar cei mici au purtat pentru câteva minute veste antiglonţ şi au primit indicaţii cum să folosească o mitralieră.

"Ne-au arătat pistoale, mitraliere, echipamente. Cum ţi se pare meseria asta? Puţin grea şi plăcută", a spus unul dintre copii.

Nicolae Mototolea, maistru militar I Fregata Regele Ferdinand: "Au fost foarte interesaţi de armament, de echipamentul nou folosit şi de viaţa de zi cu zi din cadrul armatei."

Pe fregate au urcat şi elevii din Tulcea, mai ales că a fost unica ocazie să fie la bordul unei nave de război.

Daniel Obancea, profesor la şcoala gimnazială Văcăreni: "Părinţii nu au avut acees în zonă şi a fost singura modalitate prin care ei au luat contact cu navele, cu marea".

Cmdr. Marian Ioan, comandantul secund al Fregatei Regele Ferdinand: "Am avut o audienţă foarte mare, au venit peste 750 de elevi la bordul navei. Le-am prezentat atât aspectele plăcute despre vapor cât şi privaţiunile vieţii de marinar."

Nava amiral a marinei militare române a fost achiziţionată în anul 2003 şi a fost utilizată anterior de marina britanică. Copiii au mai urcat şi la bordul Bricului Mircea, dar şi pe celelelate două fregate ale Marinei Militare Române.

reporter: Annabelle Borş
operator: Alexandru Brînzaru