Se caută un sculptor. Artistul va trebui să realizeze o replică după "Fata cu Harpa" a lui Ion Jalea 

Data publicării:
fata cu harpa jalea

Povestea "Fetei cu harpă" a început în perioada interbelică atunci când artistul Ion Jalea a gândit şi realizat un grup statuar care o reprezenta pe regina poetă a României, Carmen Sylva.

Ansamblul a fost prezentat publicului pentru prima oară de Ziua Marinei, la 15 august 1937, însă a rezistat mai puţin de zece ani pe faleza Cazinoului constănţean: comuniştii au decis că statuia nu se încadra în peisajul de atunci.

Doina Păuleanu, director Muzeul de Artă Constanţa: "Se ştie că regina Elisabeta iubea foarte mult Constanţa, şi îi plăcea mai ales în ultimii ani din viaţă să stea pe terasa pavilionului şi să salute vapoarele care intru şi ieşeau".

Statuia reginei-poetă şi-a reluat locul pe faleză anul trecut, după o lungă perioadă de exil în subsolul Muzeului Ion Jalea, însă nu în formula creată de celebrul sculptor.

Loredana Vesparu, reporter Digi24 Constanţa: "Ansamblul statuar complet gândit de Ion Jalea era format din statuia reginei Elisabeta iar la picioarele acesteia trebuia să fie muza ei, fata cu harpa. Doar că <Fata cu harpa> se află la 30 de km distanţă de oraşul Constanţa, în centrul Municipiului Medgidia".

De-a lungul timpului au avut loc o serie de discuţii şi negocieri între cele două administraţii pentru ca fata cu harpă să revină la malul mării, adică lângă statuia reginei, însă primăria din Medgidia nu a fost de acord.

Ce spun autorităţile

Marian Iordache, primarul oraşului Medgidia: "A fost întotdeauna amplasată în centru, în KM zero al oraşului, este o lucrare cunoscută şi iubită de toţi medgidienii şi ar fi delicat pentru autorităţi să cedeze o astfel de lucrare care s-a identificat cu oraşul de peste 40 de ani".

Pentru a respecta viziunea artistului, autorităţile constănţene au recurs la un compromis: realizarea unei replici fidele a muzei cu harpă.

Decebal Făgădău, viceprimarul oraşului Constanţa: "Am ajuns la ultima soluţie, aceea de a creea o replică. În acest sens am obţinut toate acordurile descendenţilor sculptorului Ion Jalea".

Sculptorul care va fi responsabil de realizarea unei replici fidele după statuia lui Ion Jalea va avea o sarcină dificilă.

Lelia Rusu Pârvan, sculptor: "Este o onoare pentru orice artist din România să facă un lucru de genul acesta, eu chiar aş fi încântată să pot face lucrul asta".

Până la data de 22 mai, la sediul Primăriei Constanţa se va întruni  Uniunea Artiştilor Plastici va decide pe data de 22 mai cine va realiza copia fidelă a muzei.


reporter: Loredana Vesparu
operator: Alexandru Brînzaru 

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri