Vaccinul antigripal, doar contracost. 135.000 de constănţeni ar trebui să fie imunizaţi gratuit, dar dozele nu au ajuns în România

Data publicării:
vaccin antigripal

Sursa foto: copilul.ro

135.000 de constănţeni ar trebui să îşi facă vaccinul antigripal, gratuit, prin cabinetele medicilor de familie. Sunt oameni care suferă de boli cronice, au vârste de peste 65 de ani, sunt cadre medicale, ori persoane instituţionalizate.

De gratuitate beneficiază şi femeile însărcinate pentru care serul antigripal este absolut necesar. Ministerul Sănătăţii abia a demarat licitaţia pentru a cumpra din străinătate 600.000 de doze de vaccin, cu toate că temperaturile scăzute, atipice acestei perioade, au îmbolnăvit mii de oameni.

"Pentru prima săptămână, adică 30 septembrie-6 octombrie, în judeţul Constanţa s-au înregistrat 2.083 de infecţii acute de căi repsiratorii superioare, 460 de pneumonii", a spus Mihaela Dinisov, director adjunct DSPJ Constanţa.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, medicii au tratat cu 600 de pacienţi mai mult, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Constaţa. Pentru ca numărul îmbolnăvirilor să se reducă, unii farmacişti au comandat din timp dozele de vaccin antigripal, chiar dacă pentru ei nu este o afacere profitabilă.

"Cererea faţă de anii trecuţi este mult mai mică, din cauza costului, a imposibilităţii de a achiziţiona produsul. Fiind 3-4 membri în familie, este destul de costisitor", a declarat Emilia Burduşel, farmacist. 

În farmacii, vaccinul costă 31 de lei, nu cu mult mai scump faţă de anul trecut. Chiar şi aşa, unii dintre constănţeni spun că nu au bani să-l cumpere, dar se tem şi de efectele adverse ale serului.

Potrivit calendarului de imunizare stabilit la nivel naţional, medicii de familie îi vor putea vaccina gratuit pe pacienţii cu risc major de complicaţii în urma gripei, abia de la finele lunii în curs sau de la începutului lui noiembrie.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri