Sari la conținut

Vile de protocol fără valoare. Casele şi terenurile de sport ale demnitarilor, scoase degeaba la licitaţie

 

Fie că vorbim despre vile sau terenuri de sport, valoarea lor scade în fiecare an. Până acum, încercarea RAPPS de a scăpa de ele s-a sortit cu eşec.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Ne aflăm în Eforie Nord, staţiune în care, ferită de ochii lumii, se află vila de protocol în care a stat şi Nicolae Ceauşescu înainte de 1989. Situată chiar pe malul mării această vilă este estimată undeva la 1 milion de euro, cu 200 de mii de euro mai puţin decât în 2012."

Aceeaşi situaţie am întâlnit-o şi la Neptun. De exemplu, terenul de minigolf nu a mai fost îngrijit de mult timp: este plin de buruieni, iar gardul care-l înconjoară a ruginit.

Cu toate acestea, administratorii lui vor să-l vândă cu un preţ care porneşte de la 555 de mii de euro. În imediata apropiere sunt terenurile de tenis cu o suprafaţă de 6 mii de metri pătraţi şi care arată şi ele deplorabil. Regia vrea pe ele aproape 500 de mii de euro, un preţ de ouă ori mai mic decât a cerut în 2012.

"Normal că e mult. Un teren...totuşi dacă vrei să şi construieşti ceva e destul de mult", ne-a spus un trecător. 

În fiecare an preţul scade, căci aşa spune legea: dacă nu se adjudecă un bun la prima strigare, la următoarea preţul de pornire va fi mai mic. Agenţii imobiliari spun că şi şi piata de profil este în cădere liberă de la începutul crizei învoace şi mai ales aceste active care costă mult nu sunt atractive.

Marius Coman, agent imobiliar: "Au scăzut în principal din lipsa cumpărătorilor interesaţi de aceste oferte. E bine că au scăzut preţurile, unele mai au loc de coborâre, nu-şi vor găsi cumpărători nici în acest an."

Oamenii de afaceri spun că evaluarea proprietăţiilor nu este una foarte exactă, iar strategia aplicată de stat este una greşită. Un exemplu bun de gestiune în domeniu este oferit de vecinii din sud, susţin aceştia.

Dănuţ Jugănaru, director executiv Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură: "Să ţinem cont de concurenţa deosbită a litoralului bulgăresc unde sunt câteva zeci, dacă nu o sută, două de hoteluri de vânzare dintre care unele, construite dinainte de criză şi care nu au fost date încă în folosinţă şi care se vând pe tipul un euro plus datoriile la bancă."

Marius Coman, agent imobiliar: "Din păcate, sudul litoralului este vitregit şi de strategii guvernamentale."

La Constanţa, RAAPPS are în proprietate hotelurile Ambasador, Doina şi Dacia din Neptun, vilele Egreta şi Cerna din aceeaşi staţiune, la fel şi terenurile de tenis şi minigolf. În Eforie Nord, mai deţine vila Agigea.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc