Sari la conținut

Cod galben de ploi, ninsori şi vânt

Meteorologii au emis o atenţionare cod galben de ploi, polei, ninsori şi intensificări ale vântului.

Atenţionarea intră în vigoare de astăzi, de la ora 23:00 şi este valabilă până pe 10 decembrie, ora 10:00. Vizate de codul galben sunt şi judeţele Olteniei.

În intervalul menţionat aria precipitaţiilor se va extinde dinspre sud, cuprinzând treptat majoritatea zonelor. În Oltenia şi în Muntenia va ploua continuu şi se vor cumula cantităţi de apă cuprinse în general între 25 şi 50 l/mp.

În Moldova, în cursul nopţii de luni spre marţi, vor fi precipitaţii slabe, mai ales ploaie şi burniţă care local vor depune polei, apoi ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, cu precădere în dealurile subcarpatice. În zonele montane şi submontane va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă, ce va depăşi local 15...20 cm, în special în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.
Vântul se va intensifica în sud-estul ţării, unde rafalele vor depăşi 55...60 km/h, dar izolat şi pe crestele montane unde trecător va viscoli sau spulbera zăpada”, avertizează meteorologii. 

_______________________________________________________________________________________________

Pericol de inundaţii în Oltenia

Este pericol de inundaţii în sud-vestul ţării. Hidrologii au emis un cod portocaliu care vizează mare parte din râurile ce traversează Oltenia, dar şi Muntenia.

De mâne dimineaţă, de la ora 06:00, vizate vor fi râurile Drincea, Desnăţui, afluenţi ai Jiului şi Oltului, Călmăţui, Vedea, Teleorman, Neajlov, Sabar şi Argeş. Se pot depăşi cotele de inundaţie şi se pot produce viituri. Toate acestea ca urmare a precipitaţiilor din ultimele zile şi a topirii zăpezilor.

Alerta de inundaţii va fi în vigoare până joi, la orele amiezii.