Minerii din Gorj rămân fără cărbune gratuit. Ortacii vor putea cumpăra lignit la un preţ mai mic

Data publicării:
carbune banda

Minerii din Gorj vor cumpăra cărbune, ca să se încălzească la iarnă. Este pentru prima dată in istoria mineritului gorjean când se întâmplă acest lucru. Decizia aparţine conducerii Complexului Energetic Oltenia, care spune că are venituri prea mici ca să le mai acorde angajaţilor astfel de facilităţi.

Până acum, an de an, fiecare salariat putea beneficia gratuit de o cotă de 9 tone de cărbune sau primea contravaloarea acestuia în lei. Toţi cei 19.000 de angajaţi primeau această cotă. De anul acesta, însă, conducerea companiei a condiţionat acordarea cărbunelui gratuit de vânzarea de energie şi a încadrat-o în categoria "pachet de performanţă".

Practic, contractul prevede că acordarea cotei se va face doar în cazul în care complexul vinde o cantitate de energie de peste 1.500 de megawaţi pe lună. În primăvară, însă, termocentralele au fost închise mai bine de două săptămâni şi abia din luna iulie au început să vândă energie, dar în cantitate de trei ori mai mică. Aşa că CEO a sistat acordarea aşa-numitelor "pachete de performanţă" pentru salariaţi.

Conducerea complexului şi sindicatele au găsit o soluţie de compromis. Angajaţii care au nevoie de cărbune vor putea cumpăra direct de la mină, la un preţ mai mic decât cel al pieţei. Astfel, fiecare salariat poate achiziţiona anual cel mult 15 tone de lignit la doar 52 lei tona, faţă de 70 cât costă real.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri