Plantele medicinale produse ecologic la o fermă din Olt, exportate în ţări din Europa şi în SUA

Data publicării:
081013 plante medicinale

Agricultura ecologică este rentabilă în România, în condiţiile în care produsele merg la export. Acest lucru este demonstrat de un producător din judeţul Olt, care are succes în special pe pieţele din vest cu plantele medicinale. Investiţiile şi riscurile sunt mari, așa că partenerii de peste hotare fac verificări amănunţite pentru a se convinge de calitatea produselor.

Plante medicinale cum ar fi anasonul şi feniculul, produse ecologic la o fermă din Potcoava, Olt, sunt exportate pentru zeci de mii de euro în ţări din vestul Europei şi în SUA. Propietarul fermei, Marin Baboi a început afacerea de 12 ani. El nu a găsit piaţă de desfacere în ţară însă contractele serioase cu o firmă din Germania i-au permis să continue. Cele 80 de hectare cultivate trebuie delimitate atent de cele pe care se folosesc îngrăşăminte chimice şi ajutate cu gunoi de grajd şi plantaţii verzi, care se întorc apoi ca îngrăşământ în brazdă.

O nişă de piaţă care am crezut că şi pe meleagurile noastre poate să prindă, poate să fie competitivă şi să aibă căutare. Dar am înţeles în timp că e greu să-i livrezi românului un produs ecologic, pentru că financiar depăşeşte puterea de cumpărare”, a spus Marin Baboi.

Cea mai mare cultură de anul acesta a fost cea de fenicul. Toată recolta a fost data la export. Preţul unui kilogram de fenicul este între doi şi cinci euro, iar producţia medie la hectar este de până la 1.200 kilograme.

Locuitorii din Potcoava cunosc afacerea de succes a lui Marin Baboi şi se gândesc să încerce şi ei în viitor agricultura ecologică.

“Mă bucur pentru dânsul, este o treabă bună şi pentru economia României, nu sunt mulţi care fac chestiile ăstea”, a spus o localnică.

Marin Baboi cultivă ecologic şi grâu, orz, orzoaică, mazăre şi sorg. Durerea cea mai mare a sa este că grâul eco nu este cerut pe piaţa de panificaţie din România, pentru producerea de pâine ecologică. 

Producătorul spune că activitatea sa este una rentabilă şi o va continua şi în anii următori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri