Sari la conținut

Speriaţi de avertizările de ploi şi inundaţii. Autorităţile s-au pregătit cu saci de nisip  

Avertizările de ploi şi inundaţii i-au speriat pe sătenii din Dolj şi Mehedinţi. Hidrologii anunţă inundaţii tot în zonele în care şi în urmă cu o săptămână apele au făcut prăpăd. Oamenii şi-au pregătit saci cu nisip, însă cei mai mulţi cred că nu se pot împotrivi forţei naturii. Autorităţile sunt şi ele gata să intervină.

La Bălăciţa, în Mehedinţi, săptămână trecută a fost cod roşu pe râul Deznăţui. Apele au ieşit din matcă şi au inundat 50 de gospodării. Proprietarii unei case afectată de inundaţii se tem că şi de data aceasta, dacă va ploua la fel de mult, se va întâmpla la fel.

Nu este singura familie din Bălăciţa care s-a pregătit pentru a întâmpina viitura.

Alţi săteni însă nici nu se mai sinchisesc să pună saci cu nisip. În caz de inundaţii, spun ei, apa vine din toate părţile şi nu ai cum să opreşti viitura.

Pentru a ridica malurile Deznăţuiului şi a izola zonele cu probleme, autorităţile au primit peste 10 tone de nisip de ABA Jiu.

Şi la Cleanov, în Dolj, inundaţiile au făcut ravagii. Apele au năvălit peste 35 de gospodării şi 15 persoane au fost evacuate cu bărcile. Oamenii însă nu s-au învăţat minte şi deşi ştiu că este din nou pericol ca apa să le intre în case, cei mai mulţi dintre ei nu au mişcat un deget să se protejeze de inundaţii.

Primăria a făcut câteva şanţuri şi a mai adus nisip, dar aşteaptă intrarea în cod portocaliu, pentru a activa Comitetul de Urgenţă.

Veştile hidrologilor nu sunt bune. De mâine şi până vineri, Doljul, Gorjul şi Mehedinţiul sunt din nou sub avertizare cod portocaliu de inundaţii.