Sari la conținut

A născut în magazin

Femeia era însărcinată în nouă luni, ştia că urmează să nască în orice moment, dar nu se aştepta să se întâmple chiar atunci când era la cumpărături. A simţit că vine pe lume copilul şi a mers imediat în toaleta centrului comercial. Spre norocul ei, un agent de pază a observat-o şi a chemat ambulanţa. Momentul intervenţiei medicilor a fost surprins de camerele de supraveghere din magazin.

Mihai Polinschi - director SAJ Galaţi: "La sosirea ambulanţei deja placenta era eliminată. Era vorba de un făt viu, de sex masculin, aproximativ de trei kilograme, sănătos, respira, bine colorat. A fost preluat. Sigur, protejat termic, primele îngrijiri. După care atât lehuza cât şi nou născutul au fost transportaţi la maternitatea doi din Galaţi."

Femeia, care este la a treia naştere se simte bine acum. Ea şi fătul sunt internaţi la „Maternitatea Buna Vestire", unde se află sub supraveghere medicală. Ambii au avut noroc pentru că nu au intervenit alte complicaţii. Medicii spun că astfel de naşteri sunt riscante atât pentru mamă cât şi pentru făt.

Aurel Nechita - specialist pediatru: "Probleme legate de delivrarea placentei, de sângerare masivă, copilul trebuie imediat ocrotit sub aspect termic. Am avut cazuri când, la Iaşi fiind medic, ni se aduceau copii născuţi pe arătură, când femeile munceau la prăşit, la cules, la cules legume."

Astfel de cazuri se petrec rar, dar medicii avertizează totuşi că orice naştere ar trebui să aibă loc în maternitate. Acolo pot fi înlăturate toate riscurile ce pot pune în pericol viaţa mamei sau a copilului. La Galaţi s-a petrecut un caz asemănător în urmă cu câţiva ani, când o femeie a născut în tren.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Ionuţ Mocanu