Sari la conținut

BUZĂU. Răsadurile tradiţionale, preferate de agricultori

Printre clienţii fideli ai răsadurilor produse în serele Staţiunii de Cercetare Buzău sunt şi soţii Dămăroiu, care fac agricultură de opt ani.

"Astăzi am cumpărat ardei bulgăresc pentru pus la saramură iarna şi ţelină, răsad de ţelină" spune Costică Dămăroiu.

Maria Dămăroiu, localnic: "Sunt foarte mulţumită de răsadurile pe care le cumpăr de acolo, în special roşii cherry, ardei bulgăresc şi roşii normale. Sunt foarte gustoase, păstrează încă gustul românesc". 

Costică Dămăroiu, localnic : "Nu am avut reproşuri până acum. Chiar încântaţi".

Cele mai căutate sunt soiurile româneşti, precum roşiile Siriana, ceapa şi varza de Buzău, vinetele Drăgaica sau ardeiul lung Cosmin.

În serele Staţiunii au fost aclimatizate şi plante noi precum castravetele pentru diabet. Cercetătorii au rămas suprinşi de numărul mare de cereri din acest an.

Costel Vânătoru, cercetător Staţiune Cercetare Legumicolă Buzău: "Nu am putut onora toate comenzile. Suntem o mână de oameni, suntem foarte puţini, şi nu ne-am aşteptat la această întoarcere către legumele româneşti".

La chioşcul din curtea Staţiunii de Cercetare se vând în aceste zilele castraveţi.

Victoriţa Păltinuş, vânătoare: "Nu avem marfă suficientă să mulţumim toţi clienţii. La noi, mai mult s-a mers pe răsaduri. Noi abia am apărut cu castraveţii. Urmează roşiile peste două săptămâni".

Constantin Răduca, client: "Legumele sunt gustoase. Foarte gustoase. Mănânci şi zici că-i mai bun ca puiul".

Preţul unui fir de răsad crecut de cercetători pleacă de la 30 de bani, în cazul salatei, şi poate ajunge până la 1 leu castraveţii, ardeii şi roşiile.

"Am mai cumpărat şi sunt bune. Am fost mulţumiţi de ele" spune un cumpărător.

"Preţurile sunt acceptabile faţă de piaţă şi e un răsad mai sigur" declară alt client.

Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a fost înfiinţată în 1957, sub numele de Staţiunea Experimentală.

Dacă până în 1898, aici lucrau aproape 2.000 de oameni, în prezent mai sunt doar 60 de angajaţi. Staţiunea nu primeşte niciun ban de la bugetul de stat, singura sursă de finanţare este din vânzarea legumelor, seminţelor şi a materialului săditor.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Marian Munteanu