Sari la conținut

Gălăţenii, "consumatori" de vaccin antigripal

Numărul gălăţenilor interesaţi de vaccinarea antigripală a crescut considerabil de la un an la altul. Dacă iarna trecută, în această perioadă, puţin peste 4000 au ajuns la medicul de familie pentru imunizare, anul acesta aproximativ 10.000 de gălăţeni au făcut vaccinul. Cum însă la medici au ajuns doar 50 de doze, stocul s-a terminat foarte rapid.

Norica Toader, medic de familie: "Dozele au fost foarte puţine. Eu personal am avut nevoie de 700 de doze si am primit 50, pe care le-am terminat în două săptămâni. Aceşti 700 sunt bolnavi? Sunt bolnavi cronici care au nevoie de el, da."

Printre bolnavii cronici care ar avea nevoie de vaccinul antigripal se află şi soţul Anicăi Vrabie. Bărbatul de 63 de ani care deja a avut un infarct spera ca astăzi să-şi administreze vaccinul antigripal. Nu a avut însă noroc.

Anica Vrabie, pacientă: "El nu a ieşit astăzi, spui lui doamna doctor daca pot sa vin astăzi să-mi fac vaccinul, că nu mă simt bine. Chiar aşa mi-a zis. Dacă are, să vin."

Iar în situaţia lui se află şi alţi pacienţi gălăţeni care nu au mai apucat dozele de vaccin. O variantă pentru cei care au posibilităţi financiare ar fi achiziţionarea vaccinului. Pentru asta ar trebui să plătească 30 de lei.

"Am făcut ani de-a lungul de când am ieşit la pensie. Şi mie mi-a priit. Acum dacă nu mai are o sa-l achiziţionaţi? Nu-l mai fac, că nu am bani să-l cumpăr."

"Sunt cardiacă, sunt cu diabet, am foarte multe boli. În alţi ani aţi făcut. Da. Şi v-aţi simtit bine? Da. Acum nu mai este vaccin, îl cumpăraţi sau aşteptaţi. Aşteptăm că eu nu am bani, sunt pe pensia soţului."

Conform medicilor, mai mulţi factori au dus la bătălie pe vaccinurile antigripale la Galaţi.

Valentin Boldea, medic de familie: "Poate că gălăţenii datorită faptului că Galaţiul este un pol al sărăciei, au înţeles că este mai ieftin să te protejezi şi să faci profilaxie, decât ulterior să cheltui bani pe medicamente."

Şi creşterea virozelor din ultima perioadă este un alt motiv.

Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi: "Au fost înregistrate un număr de infecţii respiratorii şi pneumonii în creştere faţă de săptămâna trecută. Şi anume, la infecţii respiratorii numărul total de 2580 de cazuri, grupa cea mai afectată 5 - 14 ani, cu 892 de cazuri."

7.227 doze de vaccin antigripal, ajunse la medici şi spitale, sunt încă nefolosite. Nu s-a înregistrat până acum niciun caz de gripă.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operator: Gelu Mormoloc