Sari la conținut

Paştele Blajinilor în cimitire

Astăzi creştinii prăznuiesc Paştele Blajinilor. Cei mai mulţi dintre gălăţeni au mers încă de ieri în cimitire pentru pomenirea celor morţi. Şi în acest an aglomeraţia a fost atât de mare, încât unii dintre credincioşi nu au mai aşteptat ca preoţii să binecuvânteze bucatele pe care le-au împărţit nevoiaşilor.

La cimitirul Eternitatea, aleile dintre morminte erau neîncăpătoare. Oameni grăbiţi cu sacoşe în mână şi zeci de preoţi care oficiau slujbe una după alta.

Unii oameni au aşteptat chiar şi două ore să vină un preot să ţină slujba.

"Aţi aşteptat mult să vină preotul? Destul. Aşa e în ziua asta. Dar a venit până la urmă. Trebuie. Pentru bani, ce nu face omul" a spus un gălăţean. 

"Am aşteptat o mulţime să vină un preot. Cam cât aţi stat? O oră jumate. Aşa de mult? Da cum, da cum" a spus un gălăţean.

"Aglomeraţie foarte mare azi în cimitir. Da" a spus un gălăţean.

Unii credincioşi au aşteptat atât de mult încât au renunţat la slujbă. Au spus singuri o rugăciune şi au dat pachete de pomană.

"Nu am reuşit şi am renunţat la idee. Am citit noi. Am spus o rugăciune şi cred că este suficient. Cum de nu aţi reuşit? Alergau, era cursă contra cronometru după preoţi şi lucru ăsta ne-a şi întristat şi ne şi umileşte. Şi atunci ne-am rugat că Dumnezeu te ascultă de oriunde l-ai chema" a spsu un gălăţean.

În cele mai multe locuri din ţară, a devenit o tradiţie ca oamenii să meargă în cimitire de Paştele Blajinilor să dea de pomană ouă roşii, pască şi cozonac.

Reporter: Adrian Obreja
Operator: Marian Munteanu