Sari la conținut

Prima partidă de pescuit din acest an

Vremea este încă potrivnică gălăţenilor pasionaţi de pescuit.

Apa Dunării nu are mai mult de trei grade Celsius, iar peştele nu a ieşit încă din perioada de hiberanre. Asta nu i-a împiedicat pe cei mai nerăbdători să îşi încerce norocul, să îşi probeze cunoştinţele în domeniu şi să instaleze sculele de pescuit pe malul apei.

"Acum cade plătică, nu caras. Carasul, la întâi aprilie, când se opreşte, el începe. Dar, deja, atunci este prohibiţie. Nu mai poţi face nimic" spune un pescar.

În lipsa rezultatelor, mai toţi pasionaţii de pescuit au spus că, în astfel de situaţii, miza principală este relaxarea. În plus, pot testa astfel terenul pentru partidele ulterioare, unele care se anunţă a fi încununate de succes.

"Fiind duminică, ce-am spus... E pentru prima dată care vin anul acesta. În rest nu prea mă ocup. Mai mult cu şahul" declară alt pescar.

"E rece apa, sunt vânturi, curenţii sunt mari. Mai mult să probăm cu băţul în baltă" spune un amator.

Prima ieşire la pescuit din acest an a fost un bun prilej pentru unii să îşi aducă aminte de marile capturi din trecut. Au fost totuşi modeşti atunci când au vorbit despre "trofeele" scoase din apele învolburate ale Dunării.

"Nu pot să mă laud cu poveşti din asta, aşa, că toţi pescarii mai înfloresc aşa... Aşa, la patru - cinci kilograme, opt, şapte kilograme. Dar e foarte rar. Şi, spre exemplu, anul trecut nu am avut nici o captură deosebită" povesteşte un pescar.

Specialiştii spun că, în această perioadă, pescarii îşi pot încerca norocul, iar dacă vremea se va încălzi şansele unor rezultate bune vor creşte.

Monica Moraru - reprezentant AJVPS Galaţi: "Vedeţi că vremea începe să se îmbunătăţească, e adevărat că a fost o perioadă când bălţile au fost îngheţate şi Dunărea, şi nu s-a putut practica. Dar cred că a venit momentul ca pescarii să poată ieşi liberi, fără nici un fel de restricţie la momentul ăsta".

Până la începutul lunii aprilie când se va activa perioada de prohibiţie, pescarii din Galaţi vor putea visa netulburaţi la marea captură.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Bogdan Cazacu