Sari la conținut

10 ani de misiuni NATO. Povestea maiorului Cătălin Grădinariu, participant la patru misiuni internaționale

În luna februarie, maiorul Cătălin Grădinariu s-a întors din cea de-a patra misiune din cariera sa. A fost șapte luni în Afganistan unde a coordonat Batalionul 151 Infanterie și i-a învățat pe afgani ce înseamnă să fii militar.

„Aici eram la o tragere cu militarii afgani - un exerciţiu în care armata afgană sau, mai bine spus, structura pe care am luat-o noi de la zero. Efectiv îi învăţam să tragă, să conducă, să desfăşoare operaţii militare plecând de la zero, de la chestiunile de bază şi terminând cu evaluarea finală în care ei se duceau şi plecau în misiuni,” a explicat maior Cătălin Grădinariu, şeful Operaţiilor la Batalionul 151 Infanterie 

Maiorul vorbește fără ocolișuri și despre frica pe care orice cadru din armată o simte atunci când se află într-un teatru de război.

„Numai unui militar slab pregătit nu îi este teamă. În momentul în care îţi este teamă te gândeşti cum să contracarezi teama respectivă şi cum să îţi iei toate măsurile ca oamenii tăi să se întoarcă sănătoşi şi teferi din misiune, asta este cel mai important,” povestește maiorul Cătălin Grădinariu.

Traiul zbuciumat al afganilor se numără printre cele mai vii amintiri legate de operațiunile din teatrele de război.

„Întotdeauna am spus, copii Afganistanului sunt nişte exemple de copii pentru că trăiesc într-o lume bântuită de război, de sărăcie şI totuşi continuă să spere că ţara lor într-o bună zi va fi mai bună,” povestește Cătălin Grădinariu.

Maiorul Cătălin Grădinariu se pregătește acum pentru o nouă Misiune care cel mai probabil va fi tot în Afganistan.