Sari la conținut

Campanie de donare de sânge la mall. Răspunsul ieşenilor invitaţi să salveze vieţi 

Strategia medicilor de la Centrul de Transfuzii de a creşte numărul de donatori printr-o campanie mobila nu a avut succes. În două ore, doar şase persoane au fost de acord să doneze sânge. În rest, medicii s-au ales cu refuzuri sau promisiuni.

Medicii spun că au apelat la colecta mobilă pentru că în ultimele zile au înregistrat doar 30 de donatori, mai puţin de jumătate din cât ar fi nevoie. Semnalul lor de alarmă nu i-a sensibilizat însă pe trecători. Răspunsurile oferite de aceştia:

"Mi-e frică de ac, numai cât îl văd, mi-e frică."

"Aş fi interesat, dar sunt ocupat acum."

"Mă grăbesc foarte tare."

Cei care au acceptat să li se recolteze sânge îi îndeamnă şi pe alţii să o facă:

"Să vină în număr cât mai mare pentru că nu au nimic de pierdut!"

"Cumva e o datorie mai mult decât o posibilitate, e o datorie a celor care putem dona să o facem mai des."

Medicii spun că nu se dau bătuţi. Vor desfăşura campanii de informare în rândul populaţiei cu privire la modul în care pot salva o viaţă prin donarea de sânge şi vor organiza campanii mobile şi în rândul studenţilor şi al angajaţilor de la diverse firme.

Andreea Vatamanu, purtătorul de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine Iaşi: "Întotdeauna când mergi pe teren te aştepţi la mai mult. Dar ştiţi că cerea şi oferta niciodată nu coincid. Punem pe seama faptului că e prima zi."

Donatorii de sânge beneficiază de un set complet de analize, primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, li se dă o zi liberă de la serviciu şi au gratuitate pe mijloacele de transport în comun în ziua donării.