Legumele vor fi mai scumpe din cauza frigului din martie

Data publicării:
frigul 20afecteaza 20productia 20de 20legume-57331

Petru Zamisnicu cultivă legume de peste 20 de ani. În câteva săptămâni ar trebui să scoată răsadurile din sere și să le planteze pe câmp. Gerul din ultimele zile i-au dat planurile peste cap. A cheltuit peste 12.000 de EURO pentru semințe, iar din cele 300.000 de fire care ar trebui sa iasă din pământ abia dacă se văd două - trei.

Micii întreprinzători au o singură șansă. Să cumpere aparate de încălzit serele, altfel ar putea pierde absolut toată producția. Plantelor le trebuie minim 18 grade Celsius ca să se dezvolte corespunzător. Un asemenea aparat costă 3.000 de lei. De aceea, toate cheltuielile suplimentare făcute acum de legumicultori se vor regăsi în prețul legumelor.

La doar 30 de kilometri distanță, Ion Timofte este și el îngrozit de iarna târzie. În loc să culeagă deja răsadurile bărbatul cheltuie mii de lei pentru încălzirea serelor cu ajutorul sobelor pe lemne.

Șocul termic conduce la încetinirea sau stagnarea ritmului de creștere a plantei și în condițiile astea va fi o întârziere de două săptămâni până vor ieși pe piață trufandale.

Legumicultorii se pregătesc de cel mai greu an din ultimii zece. Costurile au crescut de la un an la altul. Prețurile au rămas nemodificate - 1 leu legătura de zarzavat..

Gerul din aceste zile nu a afectat via și nici pomii fructiferi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri